SRIP Tovarne Prihodnosti

SRIP Tovarne prihodnosti se je predstavil na Italy&Slovenia- Partnership in Investment&Innovation

Rim, 14. februar 2019 – Rudi Panjtar, direktor SRIP tovarne prihodnosti,  se je udeležil poslovnega dogodka Italy&Slovenia- Partnership in Investment&Innovation, ki je potekal v Rimu.

Dogodek je rezultat gospodarskega omizja, ki je potekal v okviru Šestega koordinacijskega odbora ministrov med Slovenijo in Italijo oktobra 2017 na Brdu pri Kranju. V luči krepitve gospodarskega sodelovanja, je bil takrat podan predlog italijanske strani, da Ministrstvo za gospodarstvo Italije v sodelovanju z Italian Trade Agency (ITA) in slovenskimi akterji (MGRT, MZZ, SPIRIT) organizira dogodek s poudarkom na predstavitvi slovenskih naložbenih priložnosti. Dogodku je slovenska stran dodala inovacije, ki veljajo za ključnega spodbujevalca gospodarske rasti. Poslovni dogodek v Rimu je bil namenjen predstavitvi Slovenije kot države z inovacijskim potencialom, predstavljene pa so bile tudi naložbene priložnosti.

Slovensko strategijo pametne specializacije in vlogo SRIPov je odlično predstavil dr. Peter Wostner.

Namen dogodka je spodbuditi  povezovanje na poslovnem in znanstvenem področju  z območji osrednje in južne Italije, saj glede aktivnosti med Slovenijo in Italijo zaostajajo za regijami severne Italije, s katerimi ima Slovenija odlično sodelovanje.

Slovensko delegacijo v Rimu je vodil državni sekretar MGRT Aleš Cantarutti. V delegaciji so bili poleg predstavnikov MGRT in MZZ tudi predstavnik SPIRIT, STO, SDH, DUTB, Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, predstavniki treh Strateško razvojno inovacijskih partnerstev (SRIP Tovarne prihodnosti, SRIP Pametna mesta in skupnosti, SRIP Krožno gospodarstvo), predstavnik Centra odličnosti Vesolje.si ter predstavniki slovenskih podjetij, in sicer Riko Hiše, Kolektor Microtel, Balmar, Aquafil. Dogodka se je udeležilo okoli 130 italijanskih gospodarstvenikov, ki so bili pozitivno presenečeni nad našo ponudbo inovacijskih potencialov, ki so jih predstavljali  predstavniki SRIPov.

Predstavitev SRIPov je bila za gostitelje izredno zanimiva in stekli so tudi prvi pogovori o možnostih sodelovanja. Dogovorili smo se, da vsaka stran pripravi možne predloge za sodelovanje ter da v roku meseca dni pripravimo follow up in načrt nadaljnjih aktivnosti (ob pomoči naše gospodarske diplomacije, MGRT in ITA) .

Dogodek v Rimu je potekal dva dni za poslovnim dogodkom 7th Business Forum, ki ga vsako leto organizira Italijansko-slovenski forum v Ljubljani. Tema letošnjega dogodka, ki je potekal na Institutu Jožef Stefan, je bil “Creativity-A Decisive Organisational Competence”.