SRIP Tovarne Prihodnosti

Priložnosti vesoljskih raziskav – ESA in Obzorje 2020 dne 15.3.2019 v prostorih MIZŠ

Udeležili smo se srečanja z naslovom »Priložnosti vesoljskih raziskav – ESA in Obzorje 2020«, ki ga je organiziralo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Na srečanju so bile predstavljene možnosti, ki jih imata dva najpomembnejša evropska igralca na področju vesoljskih raziskav – Evropska vesoljska agencija ESA in EU v okviru programa Obzorje 2020 Vesolje. Slovenija je članica v obeh organizacijah, zato je zelo pomembno, da čim bolje izkoristi svoje priložnosti in se s tem še hitreje razvija.

Delovanje Slovenije na področju vesoljskih raziskav in tehnologij že prinaša vidne rezultate. To sta npr. dva mala demonstracijska satelita, Nemo-HD in Trisat, ki sta bila razvita v tesnem sodelovanju raziskovalne sfere in podjetij in sta v bližnji prihodnosti predvidena za lansiranje. Prav tako se potencialne možnosti kažejo tudi na področju malih lansirnih sistemov.

Slovenija pri prijavah na razpise Obzorje 2020 Vesolje izkazuje dober skupni rezultat, saj smo, če upoštevamo število prebivalcev, primerljivi z državami, kot sta Francija in Nemčija. Na projektih Obzorja 2020 Vesolje trenutno sodeluje 11 organizacij iz Slovenije na skupno 15 projektih. Od tega jih je 6 iz javnega sektorja in 5 podjetij.

V prezentacijah ge. Tanje Permozer, MGRT in dr. Ivana Skubica, MIZŠ boste našli seznam operativnih programov, v katerih je dejavna Slovenija ter razpisov, na katere se bo mogoče prijaviti.

Dr. Thu Jennifer Ngo-Anh, je predstavila raziskave, ki jih ESA izvaja na področju mikrogravitacije, izolacije ter radiacije v vesolju. Predstavila je tudi raziskave lune in marsa, ki jih ESA načrtuje.

Prof. dr. Igor Mekjavič je priporočil naj se zainteresirana podjetja in predstavniki znanstvenih institucij udeležujejo ESA delavnic in sestankov. Gre za sorazmerno nizek vložek, ki nudi velike priložnosti.

Dr. Tomaž Rotovnik je predstavil izkušnjo podjetja SkyLabs, ki sodeluje z ESO.

Da bi dobili prvo približno predstavo interesa Slovenije za sodelovanje v programu ESA “European Exploration Envelope (E3P) Programme”, prosimo tiste, ki se vidite v predstavljeni raziskovalni dejavnosti ESA, da do ponedeljka, 15. aprila 2019 pošljete kratko povratno informacijo v katerem delu in na kakšen način vidite vaše sodelovanje (referenca sta lahko kar obe predstavitvi, ki jih je imela Dr. Thu Jennifer Ngo-Anh, ESA).

Povezava na predstavitve iz srečanja.