SRIP Tovarne Prihodnosti

Dosežek raziskovalcev Instituta ”Jožef Stefan” na Mednarodni razstavi inovacij ARCA

Med 17. in 19. oktobrom 2019 je v Zagrebu potekala 17. Mednarodna razstava inovacij ARCA 2019, na kateri so v številčni mednarodni zasedbi razstavljavcev in inovatorjev sodelovali tudi partnerji slovenskega konzorcija KTT (Konzorcij za prenos tehnologij iz JRO v gospodarstvo).

Prizadevanja in dosežki konzorcija so bili prepoznani s podelitvijo štirih medalj. Poleg zlate (prof. dr. Darko Goričanec, Univerza v Mariboru) in srebrne medalje (Viktor Jejčič, Igor Škerjanc, Edvard Sojer, Kmetijski inštitut Slovenije), sta bili podeljeni tudi bronasti medalji raziskovalcem Instituta ”Jožef Stefan”:

  • Gregor Primc, Miran Mozetič, Alenka Vesel: Real time measurement of radicals in industrial plasma devices for surface modification
  • Alenka Vesel, Miran Mozetič, Rok Zaplotnik, Gregor Primc in drugi: Device and method for producing UV radiation

Bronasta medalja je bila podeljena za inovativni senzor za sprotno merjenje gostote atomov v industrijskih plazemskih reaktorjih, ki se uporabljajo za krojenje površinskih lastnosti obdelovancev. Plazemske tehnologije sodijo med ključne omogočitvene tehnologije v Slovenski strategiji pametne specializacije (S4). Tehnologije so ključnega pomena za četrto industrijsko revolucijo (Industrija 4.0), vendar plazemske naprave, ki se trenutno uporabljajo, še ne dosegajo standardov Industrije 4.0 zaradi preprostega dejstva, da se parametri plazme nenačrtovano spreminjajo med obdelavo izdelkov. Bodoči plazemski reaktorji bodo opremljeni s senzorji, ki bodo omogočili avtomatično prilagajanje procesnih parametrov. Takih senzorjev trenutno še ni, tako da inovativna rešitev zapolnjuje vrzel v instrumentariju za plazemske tehnologije.

Druga bronasta medalja je bila podeljena za razvoj inovativnega vira ultravijolične (UV) svetlobe. Taka svetloba je nepogrešljiva v različnih primerih, na primer za hladno razkuževanje, čiščenje vode, zamreževanje polimerov in fotokemične sinteze. Resna pomanjkljivost živosrebrnih svetilk, ki se trenutno množično uporabljajo, je nezdružljivost z visokimi ekološkimi standardi, tako da se bodo živosrebrne svetilke počasi opustile v Industriji 4.0. Inovativne izvire UV svetlobe, ki temeljijo na vzbujanju SO radikalov, je za razliko od živosrebrnih svetilk ali UV LED izvirov te svetlobe mogoče izdelati v domala poljubni velikosti.