SRIP Tovarne Prihodnosti

Revija Svet Elektronike: Reportaža s sejma IFAM in razgovor z direktorjem SRIP ToP

Sejem IFAM, prvi večji dogodek v letu 2020 na področju avtomatizacije, robotike, elektronike in mehatronike je za nami. Vsako leto lahko vidimo vse večjo ponudbo najnaprednejše opreme in tehnologije za masovno proizvodnjo v industriji. Pa tudi rešitve, kako čim več izdelati v čim krajšem času, pri tem pa ohraniti zadosten nivo kvalitete izdelka. Pomemben člen proizvodne verige je kontrola ustreznosti najpomembnejših parametrov izdelka, s katerimi proizvajalec zagotavlja takšne lastnosti posameznega sestavnega dela ali končnega izdelka, ki jih kupec od njih pričakuje.

Sejem so obiskali tudi predstavniki revije Svet Elektronike, katera je kot tiskan medij specializirana za vsa področja, ki se jih sejem IFAM dotika. Opravili so več razgovorov z razstavljalci, med drugim tudi z g. Rudijem Partnerjem, direktorjem SRIP ToP.

Rudi Panjtar
Rudi Panjtar, direktor SRIP ToP

Ta je izpostavil izjemno pomembnost multidisciplinarnega znanja tako odločevalcev kot inženirjev, saj morajo ti dobro razumeti posledičnost učinkov in uporabe prepletenih tehnologij, da lahke le te čimbolje izkoristimo za izboljšavo proizvodnih procesov ter celo poslovnih modelov. V SRIP Tovarne prihodnosti je pomembno področje razvoj človeških virov, kjer pripravljamo modele kompetenc za prihajajoče tehnologije, kar bo stimuliralo tudi možnost hitrejšega prilagajanja učnih programov. Kot primer dobre parkse je tudi izpostavil sodelovanje s Podjetniškim inkubatorjem Kočevje, ki je izšolal 150 inštruktorjev za delo z KUBO robotki v osnovnih šolah. S tem se spreminja koncept učenja in otroke učimo logičnega razmišljanja, ki bo prepotrebno za pripravo in izobraževanje ljudi za nove tehnologije, še pred njihovo uporabo.

Celotno reportažo z dogodka in razgovor si lahko preberete na https://svet-el.si/revija/predstavljamo/2020-283-15/.