SRIP Tovarne Prihodnosti

Poročilo o vplivu COVID-19 ukrepov na aktivnosti v ekonomiji

Vse večje širjenje koronavirusa po državah je spodbudilo številne vlade k uvedbi do do sedaj še ne videnih ukrepov za preprečevanje epidemije. To so prednostni ukrepi, ki jih nalaga potrebna sanitarna situacija in ki puščajo malo prostora za druge možnosti, saj bi zdravje moralo ostati glavna skrb. Ti ukrepi so privedli do tega, da so številna podjetja začasno zaprli, široke omejitve potovanja in mobilnosti, pretresi na finančnem trgu, porušenje zaupanja in povečana negotovost.

V hitro spreminjajočem se okolju je izredno težko ovrednotiti natančen obseg učinka teh ukrepov na rast BDP, vendar je jasno, da pomenijo močno zmanjšanje ravni proizvodnje, porabe gospodinjstev, naložb v podjetja in mednarodne trgovine. Poročilo s strani Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD – Organisation for Economic Co-operation and Development) prikazuje ponazoritve prvotnega neposrednega vpliva zaustavitev, ki temelji na analizi sektorskih vzorcev proizvodnje in potrošnje po državah ter predpostavki o skupnih učinkih znotraj vsakega sektorja in kategorije porabe v vseh državah.

Njihov pristop kaže, da bi lahko prvotni neposredni vpliv zaustavitve zmanjšal stopnjo proizvodnje za med 20% in 25% v številnih gospodarstvih, pri čemer bi se lahko izdatki potrošnikov zmanjšali za približno 30%. Spremembe te velikosti bi daleč odtehtale vse, kar smo doživeli med svetovno finančno krizo v obdobju 2008–2009. Ta široka ocena zajema le začetni neposredni vpliv na relevantne sektorje in ne upošteva dodatnih posrednih vplivov, ki bi se lahko pojavili.

Ti so le začetni vplivi na stopnjo proizvodnje. Posledice za letno rast BDP bodo odvisne od številnih dejavnikov, vključno z obsegom in trajanjem državnih prepovedi obratovanja, obsegom zmanjšanega povpraševanja po blagu in storitvah v drugih delih gospodarstva ter hitrostjo, s katero začne veljati pomembna podpora fiskalne in denarne politike. Kljub temu je jasno, da bo učinek zaustavitev kratkoročne možnosti rasti bistveno oslabel.

Preberite več na Povezava na poročilo.

Lahko si tudi ogledate reportažo s strani EURONEWS.

Za dodatne informacije obiščite https://www.oecd.org/coronavirus/en/.