SRIP Tovarne Prihodnosti

EK predlog: 750 milijard € vreden paket za okrevanje gospodarstva

Evropska Komisija je v sredo podala predlog načrta za okrevanje v višini 750 milijard EUR, ki bi izkoristil obseg skupnega dolga, ki ga ima 27 držav članic, z namenom, da se oživi gospodarstva, prizadeta s strani koronavirus krize.

Načrt za reševanje in obnovo je vezan na revidiran sedemletni predlog proračuna – the EU’s Multiannual Financial Framework (MFF) – za obdobje od 2021 do 2027 v višini 1,1 trilijona EUR. Proračunski načrt bo zdaj predmet intenzivnih pogajanj med voditelji in vladnimi predstavniki EU držav in zahteva njihovo soglasno odobritev. Najvišji uradniki upajo, da bodo dogovor dosegli do poletja.

Del donacij večinoma sledi predlogu nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona in bi Komisiji omogočile zadolževanje na finančnih trgih, pri čemer bo kot jamstvo uporabila nacionalne obveznosti do proračuna EU. Gre za mehanizem, ki ga je EU uporabljala že prej, vendar nikoli v tako velikem obsegu.

Predlog Komisije prelaga nekatere ključne odločitve, da se bodo pripravile na pogajanjih v Evropskem svetu – vključno z možnostjo ustvarjanja novih tokov prihodkov za proračun EU, na primer predlagani digitalni davek ali meja davka na emisijo ogljika. Komisija je predstavila tudi novo predstavo o davku na poslovanje „velikih podjetij“, vendar ni navedla podrobnosti, kako lahko deluje.

Več si preberite na https://www.politico.eu/article/commission-to-propose-recovery-instrument-of-e750-billion/.