SRIP Tovarne Prihodnosti

Center TECOS je prejemnik prestižne okoljske nagrade za projekt LIFE CEPLAFIB

Energy Globe Award je ena izmed prestižnih okoljskih nagrad, ki jo prejmejo projekti, ki se osredotočajo na energetsko učinkovitost, obnovljive vire energije in ohranjanje primarnih virov. Nagrade podeljujejo na nacionalnem in mednarodnem nivoju. Med letošnjimi prejemniki na nacionalni ravni je mednarodni projekt LIFE CEPLAFIB, ki ga vodi TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije.

TECOS je za izpopolnjene tehnologije recikliranja odpadne komunalne plastike in papirja prejel prestižno nagrado National Energy Globe Award za Slovenijo. Osrednji cilj projekta LIFE CEPLAFIB je preoblikovanje dveh snovnih tokov odpadnih komunalnih surovin – plastične embalaže in časopisnega papirja – v nove kompozitne materiale, ki jih nato v obliki končnih izdelkov uporabljamo v visokotehnoloških proizvodnjah avtomobilske, embalažne in gradbene industrije.

Projekt teče od julija 2018 in se bo zaključil v juniju naslednje leto. Izvaja ga razvojni center TECOS v sodelovanju s slovenskim podjetjem za reciklažo in predelavo plastičnih granulatov OMAPLAST d.o.o. ter novomeškim podjetjem ADRIA Mobil, enim izmed vodilnih evropskih proizvajalcev prikolic, avtodomov in mobilnih hišic. V projektu poleg slovenskih udeležencev sodelujejo še trije tuji partnerji, in sicer finska družba za reciklažo odpadnega papirja – ECOPULP, poljski nacionalni inštitut za gradbeništvo – ITB ter razvojni center, vpet v predelovalne tehnologije plastike, AITIIP iz Španije.

Energy Globe Award je svetovna nagrada za trajnost, za katero se vsako leto poteguje preko 2500 projektov iz 187 držav. Vsako leto podelijo nagrade na mednarodni ravni, ker pa je običajno več projektov iz ene države, nagradijo tudi najboljši projekt na nacionalni ravni (National Energy Globe Award). S podelitvijo nagrad želijo okrepiti svetovno pozornost trajnostnim okoljskim rešitvam in motivirati ljudi, da postanejo del zelenih rešitev in aktivno sodelujejo na reševanju perečih okoljskih problematik.

Več o projektu tudi TUKAJ.

V SRIP ToP centru TECOS iskreno čestitamo za ta izjemen dosežek.