SRIP Tovarne Prihodnosti

Trendi v robotiki 2021

Pandemija COVID-19 je pospešila uporabo robotike zunaj ustaljenih praks.

Ne preseneča, da se v industrijskih okoljih uporablja vse več robotov. Po podatkih Mednarodne zveze robotike pa se je stopnja povečanja, če je ta enako visoka številu namestitev novih industrijskih robotov, v desetih letih (2010–2019) več kot potrojila in dosegla 381 tisoč enot v tovarnah po vsem svetu.

Tako International Federation of Robotics (IFR) podaja nekaj napovedi o trendih v letu 2021.

Roboti pomagajo zavarovati oskrbovalne verige: Zaradi pandemične situacije je vidna šibkost globaliziranih oskrbovalnih verig. Proizvajalci imajo priložnost, da znova premislijo o ponudbi s povsem drugačnimi obeti. Ko se produktivnost izravna z avtomatizacijo, imajo proizvajalci večjo prilagodljivost, ki morda ni na voljo v državah z visokimi plačami, kot je večina Evropske unije, Severne Amerike, Japonske ali Republike Koreje. Robotska avtomatizacija ponuja produktivnost, prilagodljivost in varnost.

Roboti se naučijo novih trikov: programska oprema za umetno inteligenco v kombinaciji z vidom in drugimi zaznavalnimi sistemi omogoča robotom, da opravljajo zahtevne naloge. Ena takih nalog je prebiranje, ki je bilo v preteklosti izvedljivo le za človeško roko. Nove generacije robotov je lažje namestiti in programirati ter jih je mogoče povezati. Napredek komunikacijskih protokolov robote brez težav vključuje v strategije avtomatizacije in industrije 4.0.

Roboti zmanjšujejo ogljični odtis: Naložbe v sodobno robotsko tehnologijo bo spodbujala tudi zahteva po manjšem ogljičnem odtisu. Sodobni roboti so energetsko učinkoviti in tako neposredno zmanjšajo porabo energije v proizvodnji. Z večjo natančnostjo povzročijo tudi manj zavrnitev in podstandardnega blaga, kar pozitivno vpliva na razmerje med vloženimi viri in proizvedenim. Poleg tega roboti pomagajo pri stroškovno učinkoviti proizvodnji opreme za obnovljive vire energije, kot so fotovoltaika ali vodikove gorivne celice.

Roboti delajo v pametnih tovarnah: avtomobilska industrija je pionir pametnih tovarniških rešitev, kjer uporabljajo industrijske robote na celotnih montažnih linijah, ki že več kot 100 let prevladujejo nad tradicionalno avtomobilsko proizvodnjo. Prihodnost pripada mrežni interakciji robotov in avtonomno vodenih vozil – oziroma avtonomnih mobilnih robotov (AMR). Ti mobilni roboti so opremljeni z najnovejšo navigacijsko tehnologijo in so v primerjavi s tradicionalnimi proizvodnimi linijami veliko bolj prilagodljivi. Karoserije se prevažajo po transportnih sistemih brez voznika. Lahko jih ločite od toka proizvodne linije in jih preusmerite na montažne postaje, kjer je mogoče sestaviti individualno opremljene različice. Ko se modeli popolnoma spremenijo, je treba le reprogramirati robote in AMR-je, namesto da bi razstavili celotno proizvodno linijo. Z integracijo delovnih postaj za sodelovanje med človekom in roboti, ki pospešujejo zagon, dobavitelji robotov poročajo o robotih, ki delajo z roko v roki z ljudmi brez potrebe po ograjevanju.

Roboti vstopajo na nove trge: preboj na področju povezljivosti prispeva k večjemu sprejemanju robotov v proizvodnih sektorjih, ki so se šele nedavno usmerili v avtomatizacijo, kot so hrana in pijača, tekstil, lesni izdelki in plastika. Stalna digitalna preobrazba bo privedla do povsem novih poslovnih modelov, saj se bodo proizvajalci lahko diverzificirali lažje kot kdaj koli prej. V pametni tovarni različne izdelke naknadno sestavlja ista oprema – tradicionalna proizvodna linija tako ne obstaja več.

Originalni članek