SRIP Tovarne Prihodnosti

Krožno gospodarstvo napreduje

Proizvajalec avtomobilskih delov Continental bo za izdelavo pnevmatik uporabil reciklirane plastenke, saj upošteva načela krožnega gospodarstva. Trendu pa se pridružuje vse več podjetij.

Prejšnji teden je velikan na področju pnevmatik Continental napovedal, da bo v svoji proizvodnji pnevmatik od leta 2022 uporabljal predelani poliester, pridobljen iz steklenic recikliranega polietilen tereftalata (PET).

Surovine za poliester – vrsto plastike – ki se tradicionalno uporablja v proizvodnji pnevmatik, izvirajo iz surove nafte in zemeljskega plina. Pri izdelavi celotnega kompleta avtomobilskih pnevmatik bo uporabljenih več kot 60 recikliranih plastenk PET. Pri laboratorijskih in cestnih testiranjih so bile izvedene pnevmatike iz poliestrskih vlaken, pridobljenih iz steklenic, pa tudi pnevmatike iz tradicionalnih vlaken.

“Z uporabo reciklirane poliestrske preje naredimo še en pomemben korak v smeri krožnega gospodarstva med izdelki,” je v sporočilu za javnost povedal Andreas Topp, vodja za materiale, razvoj procesov in industrializacijo pnevmatik.

Krožno gospodarstvo je gospodarski sistem, katerega cilj je ohraniti izdelke in materiale v daljši uporabi, s čimer se poveča njihova produktivnost in zmanjšajo odpadki. Po podatkih Svetovnega gospodarskega foruma bi lahko široka uporaba sistema do leta 2030 prinesla gospodarske koristi v vrednosti 4,5 bilijona dolarjev (3,8 bilijona evrov). Nemško podjetje je najnovejše v vrsti korporacij po vsem svetu, ki se krožnosti lotevajo resneje.