SRIP Tovarne Prihodnosti

Krepitev zaupanja v povezane izdelke

Svet doživlja stalno tehnološko revolucijo. Digitalna povezljivost, ki je že bistvena za številne dele našega življenja, hitro povečuje svoj doseg in koristi.

IoT in povezane naprave segajo od vsakdanjih predmetov; od televizorjev, mobilnih telefonov, potrošniške elektronike in „nosljivih stvari“ do bolj diskretnih naprav, ki jih najdemo v zgradbah in vozilih. Vsem so skupne njihove komunikacijske sposobnosti. Ker so naprave IoT povezane, omogočajo prosto izmenjavo podatkov in medsebojno interakcijo, ki zajema umetno inteligenco, analizo podatkov, strojno učenje in odločanje.

Za potrošnike IoT ponuja bolj prilagojene izdelke in storitve po meri. Za primer lahko vzamemo preprosto nalogo, da nadziramo razsvetljavo in ogrevanje gospodinjstva. Namesto da bi to storili ročno ali na daljavo s pametnim telefonom, lahko IoT napravam v vašem domu omogoči, da se “naučijo” vaših navad in nastavitev, hkrati pa spremljajo temperaturo in dnevno svetlobo, preverjajo vremensko napoved, analizirajo tarife za energijo in vam nudi idealno okolje po najugodnejši ceni.

Toda s IoT prihajajo nova tveganja. Naprave IoT, ki bi morale omogočiti boljše življenje in učinkovitejša podjetja, se lahko uporabljajo tudi iz napačnih razlogov. Ko so naprave povezane z internetom, postanejo ranljive za morebitne kršitve varnosti in zasebnosti. Kibernetski kriminal je v porastu in iznajdljivi kriminalci lahko izkoristijo nevarne povezane naprave.

Izziv za organizacije, ne glede na to, kje izdelujejo, dobavljajo ali uporabljajo IoT ali povezane naprave, je, da sprejmejo prednosti digitalne preobrazbe, ki jo ponujajo, hkrati pa se zaščitijo pred lastnimi ali razvijajočimi se tveganji. Neodkrivanje ranljivosti interneta stvari ogroža kršitve varnosti in nenamerne pomanjkljivosti zasebnosti podatkov, ki bi lahko povzročile znatne finančne izgube in škodo ugledu.

Ni presenetljivo, da sta zasebnost in varnost podatkov med glavnimi skrbmi pri uvajanju interneta stvari. Številni proizvajalci se zadržujejo pri uvajanju najnovejših digitalnih rešitev, če ogrozijo varnost svojih podatkov ali vrednost njihove intelektualne lastnine.

Podjetja morajo zagotoviti, da so digitalni izdelki in rešitve varni zase in za tiste, s katerimi komunicirajo. Izkazati morajo visoko raven odgovornosti za izgradnjo zaupanja z vsemi deležniki – od strank in dobaviteljev do zaposlenih in vlagateljev.

Vloga regulative

Ker narašča obseg povezanih naprav, vlade po vsem svetu obravnavajo vprašanja zasebnosti podatkov, varnosti in zaupanja potrošnikov. Obstaja splošno priznavanje potrebe po boljši zakonodaji za zaščito potrošnikov in podjetij, zmanjšanje strahu in pospešitev uporabe.

Dvig nivoja varnosti

Kakršnokoli regulacijo bo vedno zaznamoval kompromis. Zdravo okolje za internet stvari mora združiti regulativna pooblastila s pregledom povezanih naprav s strani “etičnih hekerjev”, skupaj s standardi in prostovoljnimi shemami zaupanja, da bi poudarili dobro prakso.

Medtem ko povezane naprave že prinašajo preoblikovalne izboljšave v družbi, morajo organizacije narediti več kot le skočiti na IoT vagon. Zaščita njihovega ugleda je ključnega pomena, kar pomeni, da morajo povezane naprave, ki jih izdelujejo, zagotavljati varne in zaščitene rešitve.