SRIP Tovarne Prihodnosti

Aktivnosti SRIP ToP članov: Plasmadis d.o.o.

Evropska komisija se je odločila, da v določenih evropskih regijah poskusi z delovno intenzivnim razpisom s kratkim rokom izvedbe (6 mesecev), ki bo ponudil z delujočo končno rešitvijo na zadnji, deveti stopnji lestvice TRL. Glavno vodilo je bila hitra uvedba pametnih tehnologij in procesov v obstoječo industrijsko proizvodnjo skladno s smernicami Industrije 4.0. SRIP ToP je v ta namen formiral projektno skupino za HIA (2019) in pripravil projektno nalogo, na podlagi katere je septembra 2020 razvojni center TECOS ob predhodnih usklajevanjih z Evropsko Komisijo, SRIP ToP  ter svetovalnim podjetjem N-ABLE objavil pilotni razpis “High Impact Action for Industrial Transition”. Ena izmed odobrenih prijav je pripadla tudi podjetjema Elvez d. o. o. in Plasmadis d.o.o. (spin-off podjetje strokovnjakov IJS za področje plazemskih tehnologij).

Podjetje Elvez je v projektu sodelovalo kot ponudnik obstoječe komercialne tehnologije za plazemsko podprt nanos zaščitnih plasti, podjetje Plasmadis pa kot ponudnik inovativnih rešitev s področja plazemskih tehnologij, diagnostike plazme in kontrole procesov. Komercialni plazemski reaktor podjetja Elvez ima volumen približno 5 m3, znotraj pa vrteči planetarij na katerem se nahajajo obdelovanci (avtomobilske luči). V komori sta na delu oboda nameščeni dve elektrodi, ob katerih se ob izmenični napetosti in toku ustvari nizkotlačna plazma. Tlak v komori je namreč nekaj Paskalov. Za nanos zaščitne plasti je potreben vpust prekurzorja (v tem primeru heksametildisiloksan), ki pod pogoji neravnovesne plinske plazme razpade, fragmenti pa se v obliki SiO in SiO2 nanesejo na obdelovance. Stopnja nanosa zaščitne plasti je nizka, zaradi česar traja cikel nanosa 15 minut. Reaktor je deloval brez kakršnekoli kontrole in je za podjetje Elvez predstavljal “črno škatlo”, lahko pa spreminjajo vrsto parametrov kot so tlak plina, moč generatorja, količina prekurzorja, črpalna hitrost vakuumskih črpalk.

    

Podjetje Plasmadis je specializirano na področju plazemskih tehnologij, plazemske obdelave materialov, plazemske diagnostike ter uvedbe plazemskih tehnologij v industrijo. Za obstoječo plazemsko napravo je podjetju Elvez izdelalo krmilni sistem ter možnost spremljanja “kvalitete plazme”. Podjetje je uvedlo spremljanje kvalitete plazme z integracijo merilnega sistema optičnih emisijskih spektrov ter regulacijo moči generatorja glede na optimalni spekter plazme, ki so ga modelirali pri optimalnih pogojih nanosa zaščitne plasti. Posebnost je zajemanje optičnih spektrov znotraj komore, saj je svetloba plazme prešibka, komora pa nima zunanjih priključkov, da bi emisijo plazme lahko spremljali od zunaj.

Z uvedbo tovrstnega krmilnega sistema se je cikel nanosa zaščitnega nanosa na pred-metalizirano luč skrajšal na 11,5 minut, kar je precej, glede na to, da ima podjetje Elvez 3 takšne plazemske komore, ki obratujejo non-stop.

Naslednji korak je uvedba senzorjev nanosa za realno časovno spremljanje debeline zaščitnega nanosa. Tovrstna tehnologija bo skupaj s kontrolo plazemskih parametrov omogočila točno določeno debelino zaščitne plasti v točno določenem najkrajšem času.