SRIP Tovarne Prihodnosti

Aktivnosti članov – RC Novo Mesto: Otvoritev laboratorija za tovarne prihodnosti

Razvojni center Novo mesto nadaljuje z razvojem podjetništva v povsem nove dimenzije. Na dogodku je bil predstavljen robotiziran in povsem avtomatiziran laboratorij za tovarne prihodnosti. Pridobitev predstavlja izjemno nadgradnjo in novo vsebino, ki bo omogočila povsem nov nivo raziskovalne dejavnosti in izjemen tehnološki napredek na področju inovativnega podjetništva z visoko dodano vrednostjo.

Demonstracijski laboratorij vključuje tako digitalizacijo kot tudi pametno specializacijo v podjetju (uporaba robotov, avtomatizacijo procesov, digitalizacijo poslovanja…) hkrati s podpornim poslovnim sistemom (ERP). Na enem mestu je možno videti proizvodnjo od priprave materiala v skladišču, do obdelovanja izdelka v različnih fazah s samodejno kontrolo kakovosti in poročanjem, do njegove odpremeob sledenju dogodkov preko njegovega celotnega proizvodnega cikla  v ERP sistemu. Celoten proces jenadzorovan preko proizvodnega informacijskega sistema (MES), ki na kontrolnem mestu omogoča pregled nad proizvodnjo (morebitne napake, izpade, zastoje…).

Glavni cilji, ki so botrovali postavitvi LABTOP-a, so izboljšati učinkovitost in konkurenčnost podjetij s proizvodnimi tehnologijami, ki so fleksibilne, avtonomne in agilne, povečati produktivnost in učinkovitost vseh virov v proizvodnji, izboljšati prenos znanja in praktičnih izkušenj za večjo učinkovitost tradicionalnih učnih metod ter izboljšati kompetentnost zaposlenih v industriji in posledično zmanjševati primanjkljaj usposobljenih delavcev.

Utrinke z otvoritve si oglejte na https://www.rc-nm.si/zagon-laboratorija-za-tovarne-prihodnosti-labtop/.