SRIP Tovarne Prihodnosti

Avtomatizacija procesov s pomočjo robotike

Številna današnja proizvodna delovna mesta vključujejo ponavljajoče se naloge, ki bi kvalificirane zaposlene lahko oddaljile od pomembnejših odgovornosti. Medtem ko skoraj petina proizvodnih podjetij še naprej okleva nad tehnološkimi spremembami, ki jih je prinesla digitalna revolucija, obstaja veliko tehnologij, ki lahko izboljšajo in optimizirajo vašo proizvodnjo. Za dokončanje del lahko vaše podjetje uporablja robotsko avtomatizacijo procesov ali RPA (Robotic Process Automation). Za razliko od drugih tehnologij, vključno z umetno inteligenco, ki zaposlene pogosto nadomestijo s stroji, je RPA najpogosteje prilagojen posnemanju človeške delovne sile in avtomatizaciji določenih poslovnih procesov za usklajeno delo z ljudmi.

Prednosti RPA

Z RPA adaptacijo tovarne lahko:

  • Optimizirate časovno osredotočene in rutinske procese
  • Povečate hitrost prehoda na trg z maksimizacijo produktivnosti
  • Zmanjšate stroške tako, da zmanjšate človeške napake
  • Povečate okretnost in učinkovitost
  • Zmanjšate promet in dvignite zadovoljstvo zaposlenih.

RPA kot digitalni pomočnik

RPA lahko deluje kot digitalni asistent v proizvodnji ali za običajne pisarniške funkcije. Ne glede na to, ali gre za človeške vire, finance in računovodstvo, vaše informacijske sisteme, prodajo in trženje ali upravljanje objektov, lahko proizvajalec programira programsko opremo RPA, da ta interpretira in skomunicira podatke na enak način kot ljudje, vendar z manj napakami, sposobnostjo delovanja 24ur na dan in znižanja stroškov obdelave do 80%. RPA je tehnologija, ki ljudem omogoča, da delujejo na področjih, kjer sta pomembna kritično razmišljanje in sposobnosti prilagajanja.

RPA v številkah

Rezultati raziskav s strani Automate Anywhere, Grand View Research, IBM, NICE in QPR pravijo:

  • Velikost svetovnega trga za avtomatizacijo robotskih procesov je bila leta 2019 ocenjena na 1,40 milijarde dolarjev in naj bi do leta 2027 dosegla 11 milijard dolarjev (GVR)
  • Zaposleni porabijo 10% -25% svojega časa za ponavljajoča se računalniška opravila (AA)
  • 98% vodilnih IT podjetij meni, da je avtomatizacija poslovnih procesov ključnega pomena za doseganje poslovnih ciljev (AA)
  • Več kot 90% vodstvenih delavcev na ravni C, ki uporabljajo inteligentno avtomatizacijo, pravi, da je njihova organizacija nadpovprečna pri upravljanju organizacijskih sprememb kot odziv na nastajajoče poslovne trende (IBM)
  • RPA lahko zmanjša delovno intenzivne naloge za 80%. (AA)
  • Večje razumevanje postopkov lahko izboljša 80% avtomatizacije, osredotočene na obravnavo izjem (QPR)
  • 38% direktorjev je poročalo o izboljšanju skladnosti kot o glavni prednosti RPA; čemur sledi izboljšana produktivnost / zmogljivost (27%) (NICE)

Kako vam RPA lahko pomaga

Avtomatizacija procesov s pomočjo robotov je trend naslednjega desetletja proizvodnje in lahko podjetjem pomaga k zmanjšanju stroškov, tako da izkoristi obstoječo infrastrukturo in uvede nove tehnologije, ne da bi popolnoma nadomestil človeški kader. S programiranjem robotov za obvladovanje kakršnih koli ponavljajočih se postopkov se lahko vaše podjetje hitreje poveča in postane bolj prilagodljivo – kar vam omogoča, da izkoristite priložnosti, ki jih nikoli ne bi mogli desetletje ali dve prej.

Takoj lahko razmislite o naslednjih vlogah za izvajanje RPA in si v nadalje prizadevate za razširitev tehnologije na druga področja:

  • Administracija in poročanje z avtomatiziranimi funkcijami, kot so razporejanje sestankov, naročanje zalog, odzivanje na e-pošto in pisanje zapisnikov sestankov
  • Obdelava računov z avtomatizacijo celotnega postopka, hkrati pa doseganje večje hitrosti in natančnosti
  • Upravljanje inventarja s spremljanjem trenutnih zalog in predlaganjem nakupov na podlagi preteklih podatkov vzporedno z digitalizacijo papirne dokumentacije, s katero so prej upravljali vaši zaposleni
  • Storitve prek rešitve za upravljanje storitev za stranke (CSM – Customer Service Management) in neposredna komunikacija s strankami prek naprednih aplikacij
  • Prenos podatkov iz starejših na nove sisteme, hkrati pa v realnem času označevanje nedoslednosti in napak

S tem ko vaše podjetje in konkurenca povečujeta odvisnost od novih tehnologij, vam bo vključevanje tehnologij, ki izboljšujejo upravno učinkovitost, omogočilo, da sredstva namenite drugim dražjim tehnologijam, vključno z umetno inteligenco in kibernetsko varnostjo.