SRIP Tovarne Prihodnosti

5G v proizvodnji: produktivnost in učinkovitost

Tako kot večina industrij se je proizvodnja v zadnjih dveh letih soočala z nekaterimi izzivi brez primere. Zato morajo proizvodna podjetja, da bi ostala konkurenčna, prilagoditi sebe in svoje poslovanje, da bi zagotovila učinkovitost, produktivnost in dobičkonosnost, hkrati pa izboljšala splošno kakovost izdelkov – ključ do tega je seveda digitalizacija.

Točno kakšna bo pametna tovarna prihodnosti, je še vedno predmet razprave, gotovo pa je, da bodo nastajajoče tehnologije v ospredju industrije, ki je na robu dinamičnega preskoka. Težave, s katerimi se podjetja soočajo med pandemijo COVID-19, so mnogim proizvajalcem pospešile pot proti digitalizaciji in so vključevale implementacijo digitalnih komunikacijskih sistemov, sistemov za prenos datotek in strežnikov v oblaku. Zato bodo rešitve povezljivosti, zlasti 5G, ključnega pomena.

5G v proizvodnem okolju ponuja visoko zanesljivost, izjemno nizko zakasnitev in večjo varnost, zato je potencialni ključ do uspeha za proizvodna podjetja, da bi ta realizirala inovacije, kot so avtonomni/kooperativni roboti, AR, AI, digitalni dvojčki in internet stvari. Poleg tega ima 5G potencial za znatno zmanjšanje emisij ogljika v različnih panogah. Po mnenju nekaterih bi digitalne tehnologije, vključno s 5G, lahko neposredno zmanjšale emisije fosilnih goriv za 15 % do leta 2030.

Na nedavnem spletnem seminarju, 5G in proizvodnja: produktivnost in učinkovitost, je potekala razprava o trenutnem okolju za 5G v proizvodnji; naložbe proizvajalcev v tehnologijo in kako natančno lahko 5G pomaga pri soočanju z izzivi današnjega časa.

Vljudno vabljeni k ogledu.