IJS kolokvij – Heksaferiti: raznovrstni in edinstveni magnetni materiali

Vabimo vas na 12. predavanje iz sklopa “Kolokviji na IJS” v letu 2019/20, ki bo v sredo, 3. junija 2020, ob 13. uri zopet v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani. Predavanje lahko spremljate tudi na Youtubu na spletnem naslovu https://www.youtube.com/watch?v=_MLT_8FnB_s&feature=youtu.be

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

Heksaferiti so posebna vrsta magnetnih materialov in osnovni gradniki, nedavno odkritih, feromagnetnih tekočin. Najdemo jih v faznem diagramu MO-Fe2O3-MeO (M = dvovalentna kovina z velikim ionskim radijem, Me = dvovalentna prehodna kovina). Heksaferiti različnih kemijskih sestav kristalizirajo v številnih strukturnih politipih. Vsi heksaferitni politipi rastejo v obliki heksagonalnih ploščic in imajo enoosno magneto-kristalno anizotropijo, zaradi česar so primerni za trajne magnete, magnetno zapisovanje, mikrovalovne magnetne naprave in asborberje. Heksaferiti tipa M imajo najbolj enostavno strukturo in so tudi najbolje raziskani, kar še posebej velja za Ba heksaferit s kemijsko sestavo BaFe12O19. Lahka os magnetizacije Ba heksaferita je pravokotna na osnovno ravnino ploščice, kar je značilno samo za nekatere politipe heksaferitov in edinstveno med magnetnimi materiali. Zaradi te posebne lastnosti lahko posamezne nanoploščice Ba heksaferita vodimo z zelo šibkim zunanjim magnetnim poljem, primerljivim z Zemljinim. S prilagajanjem interakcij med nanoploščicami Ba heksaferita smo odkrili veliko zanimivih lastnosti le-teh ter celo nove materiale, kot npr. feromagnetne suspenzije in tekoče magnete. Povzeli bomo dve desetletji raziskav na Institutu Jožef Stefan, ki so vodile do teh odkritij.

Datum

03. Jun 2020
Expired!

Čas

13:00 - 15:00

Lokacija

Institut Jozef Štefan
Jamova cesta 39
Kategorije
Institut Jožef Stefan

Organizator

Institut Jožef Stefan
Telefon
(01) 477 39 00
E-pošta
info@ijs.si
Spletna stran
https://www.ijs.si/ijsw