Dogodki ob evropskem tednu robotike 2018 (#ERW2018)

 

Robotika je vse bolj pomembna omogočitvena tehnologija. Prav na tem področju lahko Slovenija marsikaj pokaže. Promociji robotike je namenjen tudi evropski teden robotike (EU robotics week), kjer SRIP Tovarne prihodnosti (ToP), katerega vodi Institut “Jožef Stefan”, organizira, sodeluje oziroma najavlja pester in raznovrsten program s tega področja, ki se bo odvijal širom po Sloveniji.

S programom bomo začeli v Ljubljani z možnostjo ogleda robotike na Institutu “Jožef Stefan”, nadaljevali s poljudnim predavanjem dr. Bojana Nemca iz laboratorija za humanoidno in kognitivno robotiko Instituta “Jožef Stefan” v Atriju ZRC v Ljubljani. V Celju Kompetenčni center Roboflex organizira dan odprtih vrat. Sodelavca Instituta Jožef Stefan, Rudi Panjtar in doc. dr. Igor Kovač bosta v oviru SRIP ToP aktivna tudi v Kočevju na Strokovni mrežni konferenci ob evropskem tednu robotike “Kočevje 4.0” in to v času, ko Kočevje pričakuje fazo testnega zagona tovarne robotov Yaskawa.

V sklopu tedna robotike SRIP ToP organizira razstavo robotike na letališču Jožeta Pučnika na Brniku, ki bo potnikom na ogled od 13. novembra pa vse do 10. decembra 2018.

Natančen urnik in program dogodkov:

Ponedeljek, 19.11.2018

Dogodek: Ogled Laboratorija za Robotiko na Institutu “Jožef Stefan”, URL: https://www.ijs.si/ijsw, http://abr.ijs.si/
Organizator: Institut Jožef Stefan
Lokacija: Jamova 39, 1000 Ljubljana
Čas dogodka: 10:00

Torek, 20.11.2018

Dogodek : Inavguracija Centra za sodelujočo robotiko
Lokacija : Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana
URL:http://www.cobotic.si/fe.html#ev18102
Organizator: Fakulteta za elektrotehniko, Laboratorij za robotiko
Čas dogodka : 13:30

Dogodek: Znanost na cesti, poljudno predavanje dr. Bojana Nemca (Institut “Jožef Stefan”, Odsek za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko)
URL: https://znc.si/dogodki/napovednik/ali-bodo-roboti-kmalu-nasi-sodelavci/
Lokacija: Atrij ZRC, Novi trg 2, 1000 Ljubljana
Organizator: Institut Jožef Stefan
Čas dogodka: 19:00

Sreda , 21.11.2018

Dan odprtih vrat Kompetenčnega centra ROBOFLEX
Storitve, delovanje, koristi za uporabnike, razvojni partnerji in možnosti sodelovanja Sposobnost in uporabnost kolaborativnih robotov;

Storitve, delovanje in koristi DEMO centra

Storitve, delovanje,  in koristi PROJEKTNE PISARNE ter možnosti sodelovanja
Dr.Brane Semolič Mag.Matjaž Preložnik Mag.Tone Sagadin
Strokovni koordinator
KC ROBOFLEX
Koordinator DEMO Centra KC ROBOFLEX Poslovni koordinator
KC ROBOFLEX

Lokacija: Sejna soba podjetja ETRA d.o.o., Bukovžlak 101, 3000 Celje,
URL: Zavod C – TCS Celje,Kidričeva ulica 25, 3000 Celje
Organizator:  Zavod C-CTS
Čas dogodka: 12:00

Četrtek, 22.11.2018

Dogodek: Konferenca »Kočevje 4.0«
Lokacija: Kulturni center Kočevje, Trg zbora odposlancev 62, 1330 Kočevje
URL: http://www.inkubator-kocevje.si/dogodki/napovednik/163-22-11-2018-ob-14h-networking-konferenca-kocevje-4-0
Organizator:  Podjetniški inkubator Kočevje
Čas dogodka: pričetek ob 14. uri

Torek 13.11. do ponedeljka, 10.12.2018
Dogodek: Razstava robotike na letališču Jožeta Pučnika na Brniku
Lokacija: Odhodna avla v 1. nadstropju notranjega dela potniškega terminala (dostopno samo potnikom)
Organizator: Institut Jožef Stefan
Čas dogodka: v času odprtosti letališča

Srečanje članov konzorcija programa GOSTOP v Portorožu

 

V okviru Industrijskega foruma IRT 2018 4. junija 2018 v Portorožu je potekalo tudi srečanje vseh partnerjev programa „Gradniki, orodja in sistemi za tovarne prihodnosti – GOSTOP“.

Na sredini izvajanja programa je 19 partnerjev iz trinajstih slovenskih podjetij in šestih raziskovalnih organizacij predstavilo do sedaj opravljeno delo, pri katerem so kritično maso znanj in izkušenj iskali predvsem na tehnoloških področjih, ki imajo v Sloveniji že danes določene komparativne prednosti in zato možnosti za večjo uveljavitev slovenskega znanja tudi v svetu; to so predvsem tehnologije vodenja sistemov, robotika, orodjarstvo in fotonika.

Izkazalo se je, da veliko število partnerjev uspešno sodeluje pri prenosu in deljenju znanja med akademskimi okolji  in industrijskimi podetji. Nastajajo obrisi  prebojnih inovativnih rešitev in produktov in opazen dvig razvojnih kompetenc industrijskih podjetij ter razvojno sodelovanje tudi med konkurenčnimi podjetji.

Predlagamo , da v bodoče program Gostop  razširimo še z ostalimi ključnimi tehnologijami , ki nastopajo v SRIP Tovarne prihodnosti.

Velikost in raznolikost konzorcija  s številnimi partnerstvi se je ob odličnem vodenju projekta pokazala  kot velika prednost in želimo si, da v bodoče ne bo prišlo do drobljenja  projekta na manjše dele, saj bi  s tem izgubili  povezovalno komponento, ki jo je projekt uspel ustvariti .

Program GOSTOP bo gotovo pospešil razumevanje in pomen uporabe koncepta pametnih tovarn v Sloveniji, vsi udeleženci pa so izrazili pričakovanja o podpori nove slovenske vlade nadaljevanju programa .

Na rezultate konzorcija smo  v SRIP ToP izredno ponosni in  jih bomo ustrezno podprli tako pri domačih odločevalcih kot tudi pri naših partnerjih v tujini!

Nagrada nemškega gospodarstva – družbena odgovornost 4.0

Spoštovani,

ali pri implementaciji digitalizacije dosegate visoke ekonomske učinke, poleg tega pa digitalizacija pozitivno vpliva tudi na vaše zaposlene, jih razbremeni ali motivira k drugim nalogam?
Ali z digitalizacijo procesov dosegate posebne prihranke pri porabi energije, časa, virov?
Ali ima projekt digitalizacije tudi pozitivne učinke na okolje in lokalno skupnost?

Slovensko nemška gospodarska zbornica se  Nagrado nemškega gospodarstva  osredotoča na družbeno odgovornost 4.0 – vedno pomembnejši del v mozaiku procesa digitalizacije, kjer se morajo podjetja za dosego dolgoročnih in celostnih učinkov poleg ekonomskih vidikov digitalizacije osredotočati tudi na družbene in okoljske učinke svojega delovanja.
Če menite, da ste podjetje z inovativnimi koncepti na tem področju (izdelki, dizajn, ekipa, storitve), imate primere dobre prakse digitalizacije ali ste posebno aktivnni v slovensko-nemških gospodarskih odnosih, vas vabimo, da se prijavite za Nagrado nemškega gospodarstva!

Prijavite se tako, da izpolnjen prijavni obrazec pošljete na nina.jazbec@ahkslo.si do 30. marca 2018.

Vabljeni k sodelovanju!

Več informacij in prijava

Slavnostna podelitev nagrade

Datum: sreda, 9. maj 2018, 19.00–22.00

 

 

1. Nacionalna konferenca o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva, 6.4.2018, Brdo Pri Kranju

Konferenca o internacionalizaciji

So slovenski izvozniki danes v boljšem položaju kot pred krizo 2008? So nas konkurenčne države že prehitele? Kakšna je vloga države in podpornega okolja na področju internacionalizacije?

Vse to in še več so vprašanja, na katera bomo iskali odgovore na 1. Nacionalni konferenci o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva v petek, 6. aprila 2018, od 9. do 15. ure v Kongresnem centru Brdo pri Kranju, v organizaciji Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Gospodarske zbornice Slovenije, Javne agencije SPIRIT Slovenija ter Ministrstva za zunanje zadeve.

Konferenca bo združila preko 300 udeležencev, odločevalcev v glavnih izvozno usmerjenih slovenskih podjetjih, vse deležnike v podpornem okolju internacionalizacije, predstavnike tujih veleposlaništev v Sloveniji in ključne investitorje.

Predstavnike podjetij in institucij vljudno vabimo, da se konference udeležite.

Program konference najdete na spodnji povezavi. Vaše elektronske prijave pričakujemo najkasneje do petka, 23. marca 2018, oz. do zasedbe mest.

Program

Prijave

Robotina želi postati največja virtualna elektrarna na svetu

V svetu uveljavljeno slovensko podjetje, član SRIP ToP,  Robotina pripravlja platformo, ki združuje optimizacijo električne energije, napredni tehnologiji umetne inteligence (AI) in internet stvari (IoT) s tehnologijo verige podatkovnih blokov (blockchain). Žetoni ROX so že na voljo v predprodaji.

Kot pravijo v podjetju je potreba po vpeljavi novih tehnologij in optimizaciji omrežja velika, zato so vključili še blockchain tehnologijo, ki bo preko pametenih pogodb povečala transparentnost sodelovanja na trgu električne energije. Projekt rešuje mikro in makro probleme. Na mikro nivoju udeležencem optimizira stroške porabe električne energije, na makro nivoju pa obstoječi energestki infrastrukturi poveča izkoristek do 15% brez investiranja v infrastrukturo.

Z uporabo pametnih tehnologij vam Robotinina platforma omogoča optimizirati porabo električne energije in sicer s samodejnim izklapljanjem naprav, ko so te v uporabi (in ni potrebe da delujejo), ali s priklapljanjem naprav v času najcenejše tarife. Poleg tega boste denar služili tudi z omogočanjem prilagodljivosti porabe električne moči v omrežju in s sodelovanjem pri skupinskih nakupih in trgovanju z električno močjo, s prodajo skupnih podatkov, skupinskim financiranjem in z aktivnostmi v platformini prodajalni.

Do 21.3.2018 poteka predprodaja ROX žetonov kjer si lahko zagotovite 10% bonus. Do 30.4. 2018 sledi javna ponudba žetonov (Initial Coin Offering – ICO), kjer boste deležni 2% bonusa. Minimalni ciljni znesek je 20mio USD, končni željeni znesek pa 28,5mio USD. Sredstva bodo vrnili, če ne zberejo vsaj 10mio USD.

Video prispevek najdete  na  tej povezavi 

Povezava na objavo na spletni strani  podjetja

Digitalizacija gospodarstva z uporabo vesoljskih tehnologij 18. do 20.4.2018

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo skupaj z javno agencijo SPIRIT Slovenija in rusko vesoljsko agencijo ROSCOSMOS organizira tridnevno znanstveno – raziskovalno in poslovno konferenco z nazivom »Digitalizacija gospodarstva z uporabo vesoljskih tehnologij«  v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga – Noordung center v Vitanju http://noordungcenter.si/ ter v Modrem salonu GH Union v Ljubljani http://www.union-hotels.eu/ v času od 18. in 20. aprila 2018.

Podroben urnik konference najdete na  tej povezavi.

Podjetja in institucije s področja inovativnih digitalnih rešitev s poudarkom na vesoljskih tehnologijah vabimo, da se prijavite do:

9. aprila 2018 na elektronski naslov  tanja.drobnic@spiritslovenia.si

Dan odprtih vrat Instituta Jožef Stefan – 24.3.2018

 

Ste se vedno spraševali, kaj znanstveniki na Institutu »Jožef Stefan« raziskujejo?
Si želite ogledati čisto pravi raziskovalni laboratorij?
Vas zanima pogovor z znanstvenikom Instituta »Jožef Stefan«?

Obiščite nas na dnevu odprtih vrat v soboto, 24.3.2018!

Na Institutu “Jožef Stefan” vsako leto organiziramo tradicionalne Štefanove dneve, ki običajno potekajo konec marca, saj 24. marca praznujemo obletnico rojstva velikega slovenskega znanstvenika, Jožefa Stefana.
V okviru Štefanovih dni poteka tudi dan odprtih vrat Instituta “Jožef Stefan”, ki ga organizira Center za prenos tehnologij in inovacij v sodelovanju z raziskovalnimi odseki Instituta.
Obiskovalci lahko izbirajo med številnimi programi obiskov in si ogledajo tako laboratorije na Jamovi cesti kot tudi Reaktorski center, kjer oglede omogoča in organizira Informacijski center za jedrsko tehnologijo (ICJT).

INFORMACIJE ZA OBISKOVALCE

Urnik obiska
Dan odprtih vrat se s prvimi ogledi začne ob 9:00, zadnje skupine pa s seboj po Institutu popeljemo ob 13:00; v vmesnem času se bodo vodeni ogledi začenjali ob polni uri. Vsak ogled v okviru posameznega programa traja eno uro.
Prijava
Predhodna prijava ni potrebna, vsi obiski pa so brezplačni.
Parkiranje
Parkiranje osebnih vozil in avtobusov na površinah Instituta ni mogoče. Avtobusi, ki pripeljejo šolarje, lahko zapeljejo na glavno parkirišče, da se omogoči varen izstop.
Varnostna navodila
Prosto sprehajanje po laboratorijih instituta zaradi varnostnih razlogov ni dovoljeno, zato prosimo, da se držite skupine. Učitelje in starše prosimo za pomoč pri zagotovitvi upoštevanja varnostnih navodil.
Fotografiranje v prostorih IJS in na zunanjih površina IJS je brez pisnega soglasja prepovedano. Za razumevanje se zahvaljujemo!
Prosimo za dosledno upoštevanje varnostnih navodil, danih s strani osebja IJS, še posebej laboratorijskega osebja. 

Podrobnejša navodila za obisk:
Individualni obiskovalci
Skupine in šole

Brezplačno izobraževanje – Eko dizajner v elektro sektorju

Z usposabljanjem udeleženci pridobite znanje in kompetence za oblikovanje izdelkov in procesov po načelih povečane ekološke sprejemljivosti (eko dizajn) in s tem učinkovito pripomorete k izboljšanju energetske učinkovitosti izdelkov.
Prav tako z usposabljanji spodbujamo gradnjo industrijske konkurenčnosti in inovativnosti z izboljšano eko zasnovo izdelkov.
Osredotočili se bomo na znanja o najnovejših okoljskih politikah in standardih, o okoljsko sprejemljivejšem oblikovanju električnih komponent in vezij, o uporabi recikliranih materialov, konstrukcijskih izboljšavah izdelkov, o okoljsko izboljšanih proizvodnih procesih, o vplivu vgrajene programske opreme in o montaži ter demontaži elektronskih naprav.

USPOSABLJANJE JE NAMENJENO:

PRIDOBILI BOSTE:

  • Vodjem kakovosti,

  • produktnim vodjem,
  • oblikovalcem,
  • vodjem razvoja in razvojnim inženirjem,
  • vsem vključenim v proces razvoja in optimizacije izdelkov.

  • znanje, kako zmanjšati vpliv na okolje v življenjskem ciklu izdelka, vključno z uporabo surovin in naravnih virov, izdelave, pakiranja, prevoza, odstranjevanja in recikliranja;
  • spretnosti in kompetence s področja okoljskih tehnologij;
  • smernice ekološkega načrtovanja elektronskih naprav;
  • kompetence za vrednotenje ekološkega učinka naprave;
  • znanje o ekološkem certificiranju elektronskih naprav.

Več o tečaju  izveste na ponudnikovi spletni strani.

Polycom iz Poljan nad Škofjo Loko v soboto, 7.4.2018 vabi na dan odprtih vrat

Uspešnemu podjetju  Polycom  iz Poljan nad Škofjo Loko je predčasno  uspelo končati novo tovarno  in se  preseliti v nove prostore, ki so jih nujno potrebovali, saj so v letu 2017 pridobili  veliko novih naročil, s katerimi bodo  zapolnili  proizvodne zmogljivosti  v 10.000 m2  veliki novi tovarni.

Pri načrtovanju proizvodnje  so upoštevali smernice industrije 4.0 in seveda svoje izkušnje iz zakladnice lastnih tehnoloških rešitev in jih povezali v koncept pametne tovarne.

Direktor podjetja,  Iztok Stanonik, vabi na dan odprtih vrat z  naslednjimi besedami  :

“33 let sem čakal, da vas lahko povabim na dan odprtih vrat, ki bo v soboto, 7. aprila 2018, od 9.00 do 16.00 v naših novih prostorih Polycom Skofja Loka d.o.o. v Poljanah nad Škofjo Loko.
Naš kolektiv vas bo popeljal po pametni tovarni, kjer vam bodo fantje prikazali najnovejše procese predelave plastike in izdelave orodij.
Otroke bo razveselil čarodej Jole Cole, odrasli pa si bodo lahko ogledali naše izdelke v vrhunskih avtomobilih znamke Porsche in BMW.
Seveda bomo poskrbeli tudi za glasbo, pijačo in jedačo. Več informacij o dogajanju kmalu. Vesel bom, če se nam boste pridružili!”

Vljudno vabljeni.

Watify Matchmaking Event on Artificial Intelligence, 19.3.2018 v Ljubljani

Če vas zanimajo najnovejša dognanja na področju umetne inteligence, vabljeni na dogodek „Watify Matchmaking Event on Artificial Intelligence”, ki bo potekal 19. marca 2018 v Hiši Evropske unije v Ljubljani (Dunajska 20). Dogodek organizira iniciativa Watify, ki jo je ustanovila Evropska komisija za pospešitev digitalne transformacije evropske industrije. Institut Jožef Stefan bo na dogodku predstavil najnovejša dognanja na področju umetne inteligence.

Dogodek je namenjen tako podjetjem, od najmanjših do največjih, nacionalnim in lokalnim organizacijam, združenjem, grozdom … Na dogodku bodo prisotni ključni deležniki s področja umetne inteligence tako iz Slovenije kot tujine, potekala bodo dvostranska srečanja, predavanja …
Več informacij o dogodku najdete TUKAJ.
Registracija je mogoča TUKAJ.