SRIP Tovarne Prihodnosti

Projekt STAGE – Sustainability Transition to the Agile and Green za izobraževanje SME-jev

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo (laboratorij LASIM – član SRIP ToP) je uspešno pridobila projekt STAGE – Sustainability Transition to the Agile and Green. Projekt je namenjen izobraževanju SME-jev in trajnostnih strokovnjakov za enostavnejši prehod v zelena in trajnostna podjetja. Za pripravo trajnostnega načrta so na voljo tudi denarna sredstva. Več v nadaljevanju v angleškem jeziku.

Trajnostni prehodni program za agilna in zelena podjetja – STAGE – je uvedel novo izboljšano shemo finančnih nepovratnih sredstev, ki je zdaj odprta za prijave po vsej EU in pridruženih članicah programa Horizon Europe.
Ta izboljšana različica ponuja poenostavljen postopek prijave, bolj sproščena vstopna merila, širši nabor financiranih dejavnosti in podporo za projekte vseh velikosti.
Četrti razpis, ki ga financira Evropska komisija, je namenjen podpori industrijskim malim in srednjim podjetjem (MSP), ki želijo spodbuditi svojo zeleno preobrazbo in pritegniti naložbe, z nepovratnimi sredstvi do 25.000 EUR.
Upravičenci lahko sredstva porabijo za različne namene, med drugim za:

  • Pripravo načrta investicijskega projekta
  • Študijo izvedljivosti
  • Revizijo tehnologije
  • “Due diligence” analizo
  • Zbiranje in analizo podatkov za oceno ogljičnega odtisa
  • Prilagoditev poslovnih procesov
  • Nabavo drugih specializiranih svetovalnih in coaching storitev v zvezi s pripravo investicijskega načrta

Pomembno: Sredstva je treba porabiti za storitve, ki jih zagotavljajo Sustainability and Financial Advisors, registrirani v omrežju STAGE.
Tako lahko tudi svetovalci izkoristijo Open Grant Call in od upravičencev prejmejo plačilo za opravljene strokovne storitve! Vse kar morajo storiti je, da se registrirajo na platformi in se pridružijo ekosistemu STAGE.

Kako se prijavite

Podjetja se morajo registrirati na platformi STAGE in opraviti začetno oceno.
Po tem se morajo povezati s svetovalcem iz obsežnega seznama strokovnjakov na platformi, obiskati razdelek “Aplications” in slediti navodilom za prijavo.
Tukaj so kratke smernice z glavnimi koraki, ki so jih oblikovali za pomoč prijaviteljem.
Prvi rok za oddajo vlog je 30. september 2024

Ekipa STAGE je zavezana k zagotavljanju obsežne podpore po e-pošti: stage@lic.lt – za vprašanja v zvezi z razpisom za nepovratna sredstva in na info@stagepartners.eu – za splošna vprašanja. Njihovi strokovnjaki bodo zagotovili tudi informativne seje, praktična navodila in povratne informacije.

Več informacij o programu STAGE najdete tudi na: www.stagepartners.eu