SRIP Tovarne Prihodnosti

European Manufacturing Conference (EMC) 2024: Prelomni dogodek za prihodnost evropske proizvodnje

Evropska proizvodna konferenca (EMC) 2024, ki jo gostijo v Bruslju, se je izkazala za pomemben dogodek, ki je zbral več kot 420 industrijskih strokovnjakov, oblikovalcev politik in inovatorjev, da skupaj oblikujejo prihodnost evropske proizvodnje. Konferenca je služila kot osrednji forum za poglobljene razprave o inovacijah, trajnosti in strateških naložbah, ki so ključne za pospeševanje rasti sektorja in globalne konkurenčnosti.

Prvi dan se je začel z uvodnimi nagovori Olafa Pannenbäckerja (EFFRA), poleg Caroline Viarouge (EIT Manufacturing) in Maurizia Gattiglia (Manufuture ETF). Otvoritveno sejo so dodatno popestrili prispevki Marie Cristine Russo, direktorice za blaginjo na Generalnem direktoratu za raziskave in inovacije (DG RTD), in Normundsa Popensa, namestnika generalnega direktorja na Generalnem direktoratu za izobraževanje, mladino, šport, in kulturo.

Razprave čez dan so bile osredotočene na tri glavne teme:

  • Inovacije in globalna konkurenčnost: preučevanje položaja Evrope pri spodbujanju tehnološkega napredka in ohranjanju vodilne vloge v proizvodnji.
  • Trajnost: poudarjanje integracije praks krožnega gospodarstva za podporo trajnostne industrijske rasti.
  • Gospodarska in obrambna varnost: poudarjanje strateškega pomena robustnih industrijskih okvirov za gospodarsko stabilnost in obrambne zmogljivosti.

Prvi dan se je zaključil z živahnim sprejemom za mreženje, ki je udeležencem omogočil vzpostavitev pomembnih povezav in spodbujanje priložnosti za prihodnje sodelovanje v celotni industriji.

Drugi dan je vseboval vrsto poglobljenih panelnih razprav, osredotočenih na strateške naložbe, sprejemanje nastajajočih tehnologij in pobude za premostitev vrzeli v spretnostih med delovno silo. Dosledna tema na teh sejah je bila nujnost spodbujanja raznolikosti, pravičnosti in vključenosti v celotnem proizvodnem sektorju.

Vrhunec dneva je bil pronicljiv osrednji nagovor Alvina Wanga Graylina, ki je delil svoje poglede na prihodnost umetne inteligence (AI) in kako se lahko Evropa strateško postavi kot vodilna na tem transformativnem področju.

Uspešen zaključek EMC 2024 je dokaz skupne zavezanosti vseh deležnikov napredku evropske proizvodnje. Dogodek ni ponudil le platforme za kritičen dialog, temveč je deloval tudi kot katalizator nenehnih inovacij in strateškega razvoja ter utira pot trajnostni in globalno konkurenčni prihodnosti.