SRIP Tovarne Prihodnosti

Prihodnost varilnih robotov v proizvodnji

Unimation 001, prvi varilni robot, je bil ustvarjen leta 1962. V zgodnjih dneh robotike so težki avtomatizirani stroji z manj fleksibilnosti robotsko varjenje opravljali le v težkih industrijah, kot je npr. proizvodnja avtomobilov. Z današnjimi izpopolnjenimi robotskimi in računalniškimi orodji pa je robotsko varjenje postalo široko dostopno v proizvodnih okoljih.

Ta prehod so olajšale izboljšave v integriranem IoT (Internet of Things), ki je omogočil hitro in učinkovito programiranje ter optimizacijo parametrov preko spleta ali lokalno. Te napredne funkcije so podjetjem omogočile, da povečajo natančnost varjenja, hkrati pa znatno izboljšajo produktivnost.

Vpliv varilnih robotov v proizvodnji

Napredne zmogljivosti avtomatizacije in programiranja so zagotovile fleksibilnost in produktivnost pri sodobnih varilnih operacijah. Roboti lahko opravljajo monotona opravila, ki bi sicer zahtevala naporen ročni napor. S pravimi orodji in programsko opremo je mogoče varilne parametre spremljati in optimizirati brez izpada. Napredek pri robotskem varjenju je prinesel številne pozitivne posledice za proizvodnjo.

Povečana učinkovitost in produktivnost

Roboti lahko delujejo neprekinjeno in izvajajo dosledne, zanesljive zvare v primerjavi z ročnim varjenjem. Z večjo fleksibilnostjo lahko robotske roke dosežejo tesne vogale in zapletene geometrije, hkrati pa ohranjajo visokokakovostne zvare. Avtomatizacija in napredna robotska tehnologija omogočata proizvajalcem tudi hitrejše in manj potratno varjenje, ki ima za posledico stroškovno učinkovitejše in produktivnejše varilne postopke v različnih panogah.

Izboljšana kvaliteta

Z odpravo možnosti človeške napake v procesu varjenja lahko proizvajalci lažje zagotovijo natančnost varjenja. Poleg tega nove zmožnosti programiranja operaterjem omogočajo optimizacijo robotov in parametrov varjenja za učinkovito in uspešno izvajanje določenega niza nalog. Poleg tega lahko operaterji na daljavo spremljajo postopek in s tem zagotovijo, da dosledno dosegajo želeni standard kakovosti.

Višja varnost

Kadar so ljudje neposredno vključeni v proces varjenja, se morajo podjetja pripraviti z obzirom na varnost, hkrati pa ohraniti ergonomske določbe. Upravljavci tvegajo izpostavljenost nevarnim hlapom, odvisno od varjenega materiala. V nekaterih primerih lahko geometrija obdelovanca ali varilnega prostora zelo oteži ali popolnoma onemogoči izvedbo zvara. Robotske tehnologije omogočajo proizvajalcem, da odpravijo poškodbe, nastale pri varjenju in poškodbe opreme, hkrati pa povečajo splošno varnost varilnega procesa.

Vloga varilnih robotov v proizvodnji 4.0

Za ključne proizvodne aplikacije morajo varilci imeti nabor zahtevnih veščin. Vendar pa bodo industrije, ki so odvisne od ročnih varilcev, še vedno naletele na tveganja zaradi človeške napake. Prav tako se bodo morali proizvajalci pripraviti na morebitna varnostna tveganja, ki so neločljivo povezana s postopki ročnega varjenja. Neskladnosti pri varjenju, pa tudi nižje hitrosti pri varjenju, niso primerne za industrije, ki si prizadevajo izpolnjevati standarde proizvodnje 4.0. Namesto da bi ublažili omejitve, povezane z ročnim varjenjem, imajo veliki in mali proizvajalci koristi od naprednih robotov, ki avtomatizirajo varilne naloge, hkrati pa operaterjem omogočajo, da se osredotočijo na programiranje in spremljanje varjenja. Z izboljšano natančnostjo in doslednostjo robotsko varjenje v proizvodnji omogoča operaterjem hitrejše izvajanje visokokakovostnih zvarov, tako da lahko industrije ohranjajo standarde varjenja in hkrati izpolnjujejo vedno večje povpraševanje.