SRIP Tovarne Prihodnosti

Evropski zeleni dogovor – predstavitev napovedanega razpisa Obzorje 2020

SBRA je 9. julija 2020 organiziral dogodek za predstavitev razpisa Green Deal 2020 in predstavitev dobrih primerov medregionalnega sodelovanja pilotov in ustvarjanja verig vrednosti v Vanguard iniciativi. Glavni govorec g. Sven Schade je v odlični prezentaciji predstavil predvsem ozadje in politike na področju zelenega dogovora, ki jih je nova Evropska komisija s predsednico Ursulo von der Leyden postavila v ospredje svojih ciljev v tem mandatu. Središče nove strategije za rast in trajnost niso le ekonomski cilji temveč trajnostna rast, ki postavlja v ospredje družbeno vključenost in skrb za okolje.

Naložbeni načrt novega zelenega dogovora bosta skupaj z pravičnim tranzicijskim mehanizmom (Just Transition Mechanism) bosta v naslednjih desetih letih iz različnih virov mobilizirala tisoč milijard EUR, od tega bo okoli tretjina sredstev namenjena boju proti klimatskim spremembam.

Septembra letos Evropska komisija načrtuje objavo zadnjega enega izmed zadnjih razpisov v okviru programa Obzorje 2020, ki bo naslavljal prav raziskave, inovacije in demonstracijske projekte na področju tem zelenega dogovora. Razpis Green Deal 2020 bo namenil približno milijardo EU za 11 tematskih področij. Razpis bo podpiral raziskovalne, demonstracijske in inovacijske projekte, ki bodo poudarjali ustvarjanje verig vrednosti, sodelovanje državljanov in skupnosti ter podpirali vlogo malih in srednje velikih podjetij.

Posnetek spletnega seminarja je na voljo tukaj.