SRIP Tovarne Prihodnosti

Poročilo o nivoju krožnosti današnjega gospodarstva

Januarja je bilo na pobudo Circle Economy objavljeno poročilo Circularity Gap Report 2021. Danes je 8,6% gospodarstva krožnega.

Janez Potočnik, nekdanji evropski komisar za okolje in sopredsednik UNEP-ove mednarodne komisije za vire, ugotavlja, da „krožno gospodarstvo postaja splošno priznan in sprejet koncept. Toda za uresničitev tega bodo, kot kaže poročilo, potrebna številna prizadevanja in sistemske spremembe, tudi v našem razumevanju krožnega gospodarstva in njegovega odnosa do podnebnih sprememb. Sprejeti moramo dematerializacijo, ponovno razmisliti o konceptih lastništva in preiti z učinkovite rabe virov na zadostnost virov. “

Prvo poročilo Circular Gap Report je predstavilo zaskrbljujočo statistiko, da je bilo svetovno gospodarstvo samo 9,1% krožno, kar pušča ogromno vrzel v krožnosti. Poročilo, objavljeno januarja 2018 v času World Economic Forum v Davosu je bilo od takrat posodobljeno in se objavlja vsako leto. Tokratna iteracija zaznamuje četrto izdajo. Poročilo zagotavlja širok vpogled v globalni metabolizem in tudi ključne vzvode za prehod v krožnost ter podpira odločevalce s komuniciranjem metrik in boljšega merjenje krožnega gospodarstva, v namen vodenja le teh k željenim spremembam. Vendar posodabljanje podatka o nivoju krožnosti letno ni izvedljivo zaradi omejene razpoložljivosti podatkov. Od leta 2020 iniciativa Circularity Gap Reporting Initiative raziskuje tudi kako najbolje zbrati omenjene podatke, jih sporočiti in omogočiti globalni dostop do njih.

Celotno poročilo si lahko preberete tukaj.