SRIP Tovarne Prihodnosti

Novičnik gospodarske diplomacije

Vabimo vas k branju novičnika gospodarske diplomacije s strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije. V tokratni izdaji je osrednja tema sodelovanje slovenskega gospodarstva z Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (CERN).

Sporazum o pridruženem članstvu CERN (Evropsko organizacijo za jedrske raziskave), ki ga je Slovenija podpisala leta 2016, je poleg očitne priložnosti za področje slovenske znanosti in raziskovanja tudi pomembna gospodarska priložnost za slovenska podjetja kjer obstaja potencial za prodajo izdelkov in storitev. Prav tako v CERN-u zaposlujejo veliko število ljudi, med katerimi beležimo vedno več Slovencev, ki tam delajo, študirajo in raziskujejo. Sodelovanje s CERN-om ima pozitiven vpliv na podjetja, od pridobivanja novih strank do mednarodne prepoznavnosti.

15. aprila 2021 vas vabijo tudi na spletni dogodek Sodelovanje s CERN – od jabolk do turbin, kjer vam bodo predstavili kakšni so postopki za sodelovanje na razpisih, kje so kontaktne točke in kakšne izkušnje imajo slovenska podjetja, ki poslujejo s CERN-om.

Vabijo vas tudi na spletni seminar: “Kako poslovati z Združenimi narodi?”, ki bo preko spleta potekal 16. in 17. junija 2021 in ga pripravljajo v partnerstvu z Irsko, Nizozemsko, Poljsko in Združenim kraljestvom.

Preberete si tudi poročilo devetega zasedanja Mešane komisije za trgovinsko in gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Indijo, ki je omogočilo pregled gospodarskih razmer v obeh državah in dosedanjega bilateralnega gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Indijo ter tudi opredelitev možnosti za poglobitev sodelovanja po posameznih področjih.

Celoten novičnik si preberite na tej povezavi.