SRIP Tovarne Prihodnosti

Nova nagrada Financ: za inženirsko-razvojno ekipo leta

Na Časniku Finance tovarno leta letos izbirajo že četrtič. Katero uspešno proizvodno podjetje se bo pridružilo Krki, Ljubljanskim mlekarnam in BSH Hišnim aparatom Nazarje, tovarnam leta 2018, 2019 in 2020, bo znano 5. oktobra. Na sklepnem dogodku izbora pa bomo letos prvič podelili tudi nagrado inženirsko-razvojna ekipa leta.

Medtem ko bo med tremi finalisti tovarno leta 2021 tudi tokrat na sklepnem dogodku izbrala štiričlanska strokovna komisija uglednih menedžerjev, pa bodo inženirsko-razvojno ekipo leta med tremi finalisti z glasovanjem izbrali predstavniki podjetij, ki so v izborih tovarne leta sodelovala doslej. Vključno z osmerico, ki sodeluje v letošnjem izboru, jih je 38.

Priznanje izstopajoči ekipi

Z nagrado inženirsko-razvojna ekipa leta želijo dati ime in obraz inženirjem, razvojnikom in drugim profilom iz proizvodnje ter nagraditi ekipo, ki izstopa na področju od razvojne faze do industrializacije procesov oziroma vzpostavitve proizvodnje novega ali izboljšanega izdelka, stalnih izboljšav procesov, inovativnih projektov in stalnega izobraževanja za pridobitev kompetenc za prihodnje izzive.

Nagrado bodo podelili eni izmed ekip iz osmerice podjetij, ki letos sodelujejo v izboru Tovarna leta 2021. Tri ekipe, med katerimi bodo zmagovalca z glasovanjem določili predstavniki vseh podjetij, ki so doslej sodelovala v izboru tovarne leta, vključno z letošnjimi sodelujočimi, bo izbralo uredništvo projekta Tovarna leta.

Zmagovalno ekipo bodo po podelitvi nagrade na sklepnem dogodku izbora Tovarna leta 2021 5. oktobra v Kulturnem domu Nazarje uredniško predstavili v medijih Časnika Finance.

V ožjem izboru tovarne leta 2021 šesterica

Med osmimi prijavljenimi podjetji, ki sodelujejo v letošnjem izboru najboljšega proizvodnega podjetja, je družba KPMG, poslovno svetovanje, strokovni partner projekta Tovarna leta, v ožji izbor izbrala šest podjetij. Svojo odločitev so v KPMG pojasnili tako: »V močni konkurenci se dve tovarni nista uvrstili v drugi krog tekmovanja Tovarna leta 2021 zaradi manjšega obsega uporabe ali nižje stopnje zrelosti uporabe rešitev industrije 4.0 na področju skrbi za zaposlene ali tehnološke naprednosti proizvodnje. Pri tem poudarjamo, da so si po samoocenitvenih ocenah vsi kandidati letos zelo blizu in se zavedamo, da bi rezultat lahko bil tudi malo drugačen, če bi podjetja samoocenitev izvedla bolj ali manj natančno. To pomeni dodaten izziv za presojo dejanskega stanja za ekipo strokovnih ocenjevalcev družbe KPMG na terenu pri podjetjih v prihodnjem krogu tekmovanja.«

V preteklem mesecu je ekipa KPMG šesterico podjetij v ožjem izboru obiskala in se v podjetju pogovarjala s strokovnjaki različnih področij, odgovornimi za uvedbo industrije 4.0, odgovornimi za digitalizacijo, odgovornimi za razvoj, proizvodnjo in IT. V okviru razgovorov v podjetjih so v KPMG  želeli podrobneje spoznati dobre prakse, predstavljene v izpolnjenih vprašalnikih, ter se podrobno seznaniti z njihovim celovitim poslovno-tehnološkim procesom.

Na podlagi dodatnega ocenjevanja podjetij na terenu bo KPMG med šestimi podjetji v ožjem izboru ob sodelovanju uredništva Tovarne leta izbral tri finaliste, ki se bodo na sklepnem dogodku 5. oktobra potegovali za naziv tovarna leta 2021.