SRIP Tovarne Prihodnosti

Potencial industrijske digitalizacije s pomočjo 5G

Pričakuje se, da bo pristanišče Livorno v Italiji z uporabo Ericsson 5G omrežja in IoT senzorjev prihranilo 2,5 milijona evrov letnih stroškov, povečalo produktivnost za 25% in zmanjšalo emisije CO2 za 8,2% na pristaniški terminal. Naslednja generacija mobilne povezave, 5G, bo prinesla bistveno večje hitrosti, izjemno nizke zakasnitve in zmogljivost za obvladovanje velikega povečanja števila povezanih naprav zmanjšala število kabelskih povezav v tovarnah, kar omogoča večjo prilagodljivost proizvodnih linij.

Da bi ostala konkurenčna, so se morala večja proizvodna podjetja skozi leta razvijati in prilagajati svoje poslovanje, da bi zagotovila učinkovitost, produktivnost in donosnost, hkrati pa izboljšala splošno kakovost izdelkov.

Eden od načinov, kako so si proizvajalci prizadevali doseči zgoraj navedeno, je bil z digitalno preobrazbo in jasnim na končnim ciljem izkoriščanja prednosti, povezanih z industrijo 4.0.

5G je do 100-krat hitrejši od 4G in lahko znatno zmanjša industrijske emisije

Toda poti številnih proizvajalcev proti digitalni preobrazbi niso bile podprte na način, ki so si ga zaslužili in zahtevali. Vendar pa je pandemija COVID-19, čeprav je povzročila velike motnje, prinesla tudi številne priložnosti. Mnogo proizvodnih podjetij, ki se soočajo s stiskami, niso imele druge izbire, kot da povečajo težnje po digitalni preobrazbi. Za mnoge je to vključevalo izvajanje digitalnih komunikacij, sistemov za prenos datotek in strežnikov v oblaku namesto lokalnih, vse znamenom olajšanja neprekinjenega dela na daljavo.

Sedaj, ko so se iz prve roke prepričali o številnih prednostih digitalizacije svojega poslovanja, obstaja velika verjetnost, da bodo proizvajalci želeli ohraniti zagon in doseči še več. Ker si podjetja prizadevajo dodatno izkoristiti najnovejše inovacije in tehnologije, se bo njihova pozornost hitro preusmerila na rešitve za povezljivost in zlasti na 5G.

Do 100-krat višja hitrost od 4G, z visoko zanesljivostjo, izjemno nizko zakasnitvijo in povečano varnostjo, 5G predstavlja prebojno področje pri proizvajalcih, ki želijo izkoristiti prednosti industrije 4.0.

S 5G lahko proizvajalci izkoristijo inovacije, kot so avtonomni/sodelujoči roboti, razširjena resničnost (AR), umetna inteligenca (AI), digitalni dvojčki in internet stvari (IoT) – vse to lahko poveča konkurenčnost in podjetja požene v industrijo 4.0.

Poleg tega raziskave kažejo, da ima 5G potencial za znatno zmanjšanje emisij ogljika v vseh panogah. To bo imelo pomembno vlogo pri doseganju okoljskih ciljev Evropske Komisije in ustvarjanju bolj zelene prihodnosti.

Glede na Exponential Climate Roadmap lahko digitalne tehnologije, vključno s 5G, do leta 2030 neposredno zmanjšajo emisije fosilnih goriv za 15%. To razkritje bo pomagalo podpreti večjo trajnost v industriji, vključno s prometom in logistiko, zgradbami, proizvodnjo, rudarstvom in hrane in kmetijstva.