SRIP Tovarne Prihodnosti

Tehniški muzej Slovenije – Tehnika za šport

Vabimo vas k ogledu odprtja razstave Tehnika za šport, ki predstavlja presek slovenskih športnih proizvajalcev za aktivnosti na kopnem, v zraku in vodi. Razstava bo na voljo do 31. decembra 2021.

Hkrati vas vabimo 12. oktobra 2021 na dogodek, s katerim bodo obeležili 70-letnico ustanovitve muzeja.

Razstavo je virtualno odprla sekretarka za državne muzeje iz direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Vida Koporc Sedej. Uvodni nagovor sta imela direktorica TMS dr. Barbara Juršič in idejni vodja razstave mag. Vladimir Vilman. Posebna gosta sta bila nekdanji vrhunski smučar Jure Košir in legenda slovenskega smučarskega teka Ivo Čarman.

Snovanje razstave Tehnika za šport je vzpodbudila zelo uspešna razstava Z Elanom do zvezd, na kateri smo pred štirimi leti osvetlili tehnični razvoj ene mednarodno najbolj prepoznavnih slovenskih športnih znamk. Tokrat  v luči tehnoloških procesov, ki jih pri končnem izdelku skoraj ne opazimo, predstavljamo 60 slovenskih proizvajalcev športne opreme: legendarna Alpina, Mont, Športoprema Ljubljana, Planika, Toper, Rašica, Akrapovič, Goltes, Dedra, Slatnar, Dali in drugi. Obiskovalcem so na razstavi na ogled v Sloveniji izdelani športni pripomočki za kopenske, vodne in zračne športne panoge.

V muzeju hranijo več kot 180 predmetov športne dejavnosti, nekaj so jih pridobili tudi med nastajanjem pričujoče razstave, pri čemer postopek muzejskega zbiranja na tem področju še ni zaključen. Del predmetov iz športne muzejske zbirke si je mogoče ogledati na novi razstavi Tehnika za šport. Nekatere blagovne znamke, ki so svoje delovanje zaključile že pred desetletjem in za njimi ni ostalo veliko materialnih ostankov, so pa zaznamovale svoj čas in prostor, predstavljamo preko zgodb in drugega gradiva. Med muzejskimi predmeti, ki  so razstavljeni, so na primer Toper smučarska jakna Jaxson iz najnovejše kolekcije, pulover Everest 79 znamke Rašica, najstarejša letalna obleka Phoenix Fly, Hillstrike trismučnik, rolka Murksli freestyle, kajak Prijon Taifun, ki je bil prvi model iz polietilena tovarne Antona Prijona, in zmagovalni instinktivni (recurve) lok Doroteje Oblak, s katerim je osvojila zlato na evropskem prvenstvu leta 2012, izdelal pa ga je njen mož Franc Oblak.

Vpogled v nastanek posameznega športnega pripomočka razgrinja širok razpon teoretičnega znanja, praktičnega dela, inovacij in sodelovanja, da izdelek zadosti pričakovanjem zahtevnega domačega ter mednarodnega tržišča. Šport je sicer v Sloveniji pomemben del snovne in nesnovne dediščine in zato je pomembna tudi njegova popularizacija, ohranjanje in predstavljanje razvoja tehniških dosežkov.