SRIP Tovarne Prihodnosti

Industrija 4.0: Kako oblačne platforme odklenejo novo dobo proizvodnje

Že sto let je bila proizvodnja motor, ki poganja priložnosti, napredek in rast. Od mehanizacije prve industrijske revolucije do množične proizvodnje in avtomatizirane montaže so proizvodne inovacije potisnile svet naprej. Industrija je v osnovi opredelila način dela in življenja ljudi.

Danes smo na robu naslednjega vala industrijskega napredka. Proizvodnja v oblaku – programska oprema in infrastruktura, ki omogočata proizvodnjo v vseh omrežjih – ponuja preskok naprej, spreminja način proizvodnje blaga in obravnava dolgoročne izzive, kot sta prepoznavnost v tovarniških operacijah in počasna proizvodnja.

Tako kot je proizvodnja v 70. in 80. letih začela izkoriščati mikroprocesorje za nadzor in avtomatizacijo, lahko danes uporabimo ogromno računalniško moč za pospešitev in izboljšanje proizvodnje. Tako kot industrijske inovacije pred tem tudi platforme v oblaku ne spremenijo le tega, kar je mogoče izdelati, temveč spremenijo način, kako to počnemo. Predstavljamo, kako proizvodnja v oblaku revolucionira sodelovanje in komunikacijo v celotni dobavni verigi.

Združevanje ustvarjalcev in oblikovalcev

Izvedljivost je eden največjih izzivov proizvodnje. V tradicionalnem sistemu se oblikovalci se lotijo procesa ustvarjanja čudovitega izdelka, le da spoznajo, da ga ni mogoče izdelati. Ker sta ta dva procesa – načrtovanje in proizvodnja – ločena, imajo oblikovalci malo vpogleda v tovarniške zmogljivosti in proizvodne procese, medtem ko proizvajalci nimajo vpogleda v namen ali cilje oblikovalcev.

Proizvodnja v oblaku premosti to ločnico. Ti dve kritični skupini ne rabita delovati ločeno in izboljšana komunikacija pomeni boljše izdelke v krajših časovnih okvirih. Zdaj lahko oblikovalci naložijo načrte in prejmejo takojšnje povratne informacije o tem, kaj je mogoče, vključno s konstruktivnimi komentarji o materialu, geometriji delov in več. Takojšnja komunikacija odklene več orodij za oblikovalce, hkrati pa pomaga proizvajalcem razumeti cilje izdelka in optimizirati dele za proizvodnjo.

Pospeševanje proizvodnje

Proizvodnja v oblaku se lahko združi z zmogljivostmi aditivne proizvodnje, da našo industrijo dvigne na novo raven in uvede hitrost in elastičnost brez primere. Tradicionalno je pot od zasnove do proizvodnje počasna. Razvoj izdelka lahko traja mesece ali celo leta, saj obstaja velika vrzel med izdelavo prototipov in proizvodnjo. Osnovni procesi in infrastruktura, ki se uporabljajo pri izdelavi prototipov, so precej drugačni od tistih, ki se uporabljajo v proizvodnji, kar preprečuje enostavno predajo.

S pomočjo aditivne proizvodnje v oblaku lahko prototipirate z istimi procesi in infrastrukturo, ki se uporabljajo v proizvodnji. Hitra izdelava prototipov vam omogoča, da med seboj preizkusite načrte. Izdelava prototipa in proizvodnja potekata v istem sistemu, kar pomeni, da vam po izdelavi prototipa ni treba začeti znova, ker delate z isto tehnologijo in materiali, ki jih boste uporabili za izdelavo končnega izdelka. Ta brezhibna predaja omogoča hitro ponovitev, kar vam omogoča, da preizkusite težave s proizvodnjo zgodaj v procesu, da se izognete kasnejšim zamudam.

Revolucioniranje upravljanja znanja

Pot na trg je dolga. Od zasnove do prototipa, do povečanja proizvodnje in izpolnjevanja je za določitev vsakega koraka potreben čas. Toda tradicionalno veliko težko prisluženega znanja, pridobljenega tekom procesa, ni zabeleženega ali ohranjenega in to znanje je težko prenesti na nove izdelke.

Proizvodnja v oblaku vam omogoča spremljanje in beleženje na vsakem koraku, tako da lahko izboljšate svoj izdelek z vsako novo ponovitvijo načrtovanja. Zbiranje podatkov od zasnove do izvedbe vam omogoča povezovanje točk in sprejemanje pametnejših odločitev v celotnem življenjskem slogu izdelka.

Opremljeni z znanjem in razumevanjem o tem, katere izbire oblikovanja dajejo najboljše proizvodne rezultate, lahko sprejemamo boljše odločitve o prihodnjih zasnovah in proizvodnji izdelkov. Proizvodnja v oblaku omogoča knjižnico digitalnih zasnov in proizvodnih podatkov, ki nam lahko pokažejo, kaj deluje in zakaj. Zdaj, ko načrtujemo ali izdelamo nekaj novega, nam ni treba začeti iz nič.

Vstop v novo dobo

Proizvodnja ima svetlo prihodnost in ta prihodnost se zdaj kaže s proizvodnjo v oblaku. Podjetja, ki sprejemajo nove ideje in se prilagajajo spreminjajoči se tehnologiji, so bila vedno tista, ki izstopajo. Ker se naš svet razvija, da bi izkoristil prednosti najnovejših proizvodnih tehnologij, bodo zmagovalci tega obdobja tisti z najbolj transformacijskimi, inovativnimi rešitvami za izboljšanje digitalne povezljivosti in proizvodnje. Proizvodnja v oblaku začenja to pot in ustvarja nove priložnosti za nadaljevanje.