SRIP Tovarne Prihodnosti

Dogodek Industrije 4.0: Predvidljivost

V četrtek 9.6.2022 je potekal SRIP ToP dogodek v podjetju ETI Elektroelement d.o.o. z naslovom Industrija 4.0 – Predvidljivost.

V osrednjem delu predavanj je dr. Hugo Zupan iz podjetja DIGITEH d.o.o. predstavil teorijo in pomen kako ključna je predvidljivost na poti do pametnih tovarnah, katere morajo temeljiti na uporabi digitalnih dvojčkov in umetne inteligence.

S strani podjetja ETI Elektroelement d.o.o. je mag. Mitja Koprivšek prikazal delovanje podjetja skozi zgodovino in njihove strateške priprave na nove izzive. Gregor Ceglar je na konkretnih primerih predstavil nove avtomatizirane linije, ki že sedaj transparentno zbirajo podatke, ki jih planirajo nagraditi s sistemi za napovedovanje.

Udeleženci so imeli tudi priložnost za sprehod skozi samo proizvodnjo, kar je še dodatno poglobilo prikaz razumevanja predstavljenih primerov v dopoldanskem delu predstavitve podjetja.

V popoldanskem delu dogodka so še tri podjetja predstavila svoje dobre prakse iz področja predvidljivosti.

Iz podjetja Danfoss Trata, d.o.o. sta Luka Lenart in Martin Štular predstavila kako so s simulacijami dokazali, da je mogoče povečati učinkovitost logističnega sistema in zmanjšati število potrebnih delavcev za ustrezno obratovanje z implemetacijo sistema MINILOAD za zabojnike in predelavo hodnika visokoregalnega paletnega skladišča.

Marko Mandelj iz podjetja Kolektor Sisteh d.o.o. je prikazal kako do operativne odličnosti proizvodnih procesov z uvedbo lastne rešitve Sinapro za avtomatsko upravljanje proizvodnje v pametnih tovarnah.

V zaključnem dejanju dogodka je Jaka Leban iz Hidria d.o.o. predstavil praktičen primer implementacije sledljivosti pri proizvodnji ogrevalnih svečk s senzorjem tlaka z uporabo strojnega učenja, ki odloča ali je izdelek ustrezen, napovedovanjem vzdrževanja orodij in potrebne kalibracije ogrevalnih svečk.

Dogodek so organizirali grozd Pametne tovarne (SRIP Tovarne prihodnosti), ki deluje v okviru Zbornice elektronske in elektroindustrije na GZS, ETI Elektroelement d.o.o. in Zasavska gospodarska zbornica.