SRIP Tovarne Prihodnosti

Kibertalent.si – Tabor s področja informacijske varnosti

Tabor, ki služi kot kvalifikacije za udeležbo mladih na Evropskem tekmovanju iz kibernetske varnosti v mesecu septembru, med 16. in 19. avgustom 2022 v Portorožu poteka pod okriljem Urada za informacijsko varnost in ga kot enega vidnejših iniciativ za dvig digitalnih kompetenc mladih izpostavlja tudi Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije, (DIH Slovenije). Namenjen je dijakom in študentom starih med 14 in 25 let. Tabor oz. bootcamp jim prinaša priložnost za uvrstitev med izbrance, ki bodo Slovenijo zastopali na Evropskem tekmovanju iz kibernetske varnosti (#ECSC) med 13. in 16. septembrom 2022 na Dunaju.

»Vsi, ki delamo na področju kibernetske varnosti, posebno pozornost namenjamo mladim kibertalentom. Želimo jih navdušiti za področje, kjer kadrov močno primanjkuje in jim dolgoročno prinaša obetavne zaposlitvene priložnosti,« je povedal strokovnjak za kibernetsko varnost ter vodja tabora in ekipe #CyberTeamSI Gregor Spagnolo. Direktorica DIH Slovenije mag. Katja Mohar Bastar ob tem dodaja, da »so prav tovrstne aktivnosti na eni strani ključ za dvig kompetenc mladih, na drugi pa tudi za zagotavljanje prepotrebnih IKT kadrov, ki jih slovensko gospodarstvo potrebuje za digitalno transformacijo.«

Izbira tekmovalcev za bootcamp je najprej potekala s Slovenskimi kvalifikacijami za #ECSC z izborom najboljših posameznikov, ki se bodo na taboru še dodatno izobrazili in se potegovali za uvrstitev v slovensko ekipo #ECSC. Dijakom in študentom bodo organizatorji predstavili naslednja področja:

– kriptografija (Crypto),
– omrežja (Network),
– organizacijski in človeški dejavniki (Organizational and Human Factors),
– spletna varnost in napadi (Web),
– analiza mobilnih aplikaciji (Mobile),
– varnost v IoT (Internet of things),
– zasebnost, nadzor in cenzura (Privacy, Surveillance and Censorship),
– PKI v praksi (PKI in Practice),
– izvidništvo (Reconnaissance) in
– forenzika / analiza zlonamerne programske opreme (Forensic/ Malware analysis).

Tabor bo gostil številne mentorje in strokovnjake iz specifičnih področji, ki bodo udeležencem predali svoje znanje in izkušnje. Med njimi bodo Luka Manojlovič, Milan Gabor, Nataša Klenovšek Arh, Gregor Lah, dr. Nastja Cepak, Primož Bratanič in Gregor Spagnolo.

Zadnji dan bootcampa bo potekalo finalno tekmovanje, na katerem bodo izbrali 10 članov, ki bodo Slovenijo zastopali na evropskem tekmovanju na Dunaju. Poleg predavanj bodo mladim na voljo še druge aktivnosti namenjene predvsem spoznavanju in krepitvi sodelovanja, saj je za uspešno delovanje ekipe potrebna tudi medsebojna povezanost. Podrobnosti najdete na kibertalent.si.