SRIP Tovarne Prihodnosti

Trendi strojnega vida in napredek v industrijski avtomatizaciji

Velik razvoj na področju strojnega vida je povečana uporaba umetne inteligence (AI) in metodologij globokega učenja. Te tehnike omogočajo strojem, da pridobijo znanje iz podatkov in avtonomno izpopolnijo svoje delovanje brez posebne potrebe po človeškem vnosu. S tem napredkom je prišel razvoj bolj sofisticiranih sistemov strojnega vida, ki so sposobni prepoznati in oceniti slike ali posnetke z večjo natančnostjo in hitrostjo. Znotraj industrijske avtomatizacije umetna inteligenca in globoko učenje prispevata k izboljšanju sistemov, zasnovanih za odkrivanje napak izdelkov, upravljanje zalog in nadzorovanje postopkov v proizvodnem procesu.

Napredek pri integraciji s tehnologijo 5G

Nastajajoči razvoj strojnega vida je zlitje s tehnologijo 5G. 5G predstavlja peto ponovitev brezžične komunikacijske tehnologije, ki zagotavlja pospešene hitrosti prenosa podatkov, zmanjšano zakasnitev in povečano zmogljivost. Sistemi strojnega vida v kombinaciji s 5G lahko v trenutku prenesejo znatne količine podatkov, kar olajša hitro sprejemanje odločitev in reakcijski čas. To združevanje je ključnega pomena pri industrijski avtomatizaciji, kjer je hiter in natančen prenos podatkov bistvenega pomena za učinkovito delovanje.

Povečana uporaba kolaborativnih robotov

Kolaborativni roboti že nekaj let spreminjajo proizvodnjo tako, da varno delajo ob boku ljudi. Te prilagodljive naprave, ki jih je mogoče enostavno programirati, je mogoče uporabiti za različne naloge, zaradi česar so stroškovno učinkovita možnost za podjetja. Tehnološki napredek je povzročil vse bolj odzivne, prilagodljive in spretne robote, ki so sposobni obvladovati zapletene naloge. Vključevanje umetne inteligence, strojnega učenja in vrhunske senzorske tehnologije povečuje njihove sposobnosti, s čimer uvaja novo dobo pametnih, povezanih proizvodnih rešitev.

Trendi strojnega vida pri uporabi hiperspektralnega slikanja

Hiperspektralno slikanje je napredna tehnika, ki zajame slike na več valovnih dolžinah in zagotavlja celovit spektralni pregled posnetega prizora. Metoda se vse bolj uveljavlja v industrijski avtomatizaciji, saj omogoča odkrivanje napak ali nepravilnosti izdelkov z večjo natančnostjo in natančnostjo.

3D strojni vid

Uvajanje 3D strojnega vida v industrijski avtomatizaciji narašča. Ta inovativna tehnologija zajame tridimenzionalne slike predmetov in ponuja bolj celovito in natančno analizo v primerjavi z običajnim 2D strojnim vidom. 3D strojni vid se uporablja v številnih aplikacijah, kot so zagotavljanje kakovosti, validacija sestavov in identifikacija predmetov. Na primer, v avtomobilskem sektorju 3D strojni vid pregleduje obliko in mere komponent, da potrdi skladnost s specifikacijami.

Napredek strojnega vida v oblaku

Strojni vid v oblaku je še en trend, ki se vse bolj uveljavlja v industrijski avtomatizaciji. Ta tehnologija omogoča sistemom strojnega vida obdelavo in shranjevanje podatkov v oblaku, kar zagotavlja dostop do podatkov po vsem svetu. Obsežne operacije, ki zahtevajo zbiranje in analizo podatkov na več lokacijah, imajo lahko še posebej koristi od strojnega vida v oblaku. Zagotavlja tudi stroškovno učinkovitejšo rešitev, ki odpravlja potrebo po dragi strojni opremi na kraju samem. Odprava potrebe po dragi strojni opremi na kraju samem prispeva k stroškovni učinkovitosti rešitve.

Kibernetska varnost v industrijski avtomatizaciji

Vse večja medsebojna povezljivost in integracija industrijske avtomatizacije z internetom sta povečala zaskrbljenost glede kibernetske varnosti. Natančneje, sistemi strojnega vida so lahko dovzetni za kibernetske napade, ki bi lahko ogrozili njihovo zanesljivost in natančnost. V odgovor na to proizvajalci povečujejo pozornost kibernetski varnosti in uporabljajo zaščitne ukrepe, kot so šifriranje in požarni zidovi, da zaščitijo svoje sisteme strojnega vida.

Vgrajeni sistemi vida

Vgrajeni sistemi vida so kompaktne, samostojne naprave, ki vključujejo tehnologijo strojnega vida v enem paketu. Ti sistemi postajajo vse bolj priljubljeni v industrijski avtomatizaciji, ker jih je enostavno integrirati in jih je mogoče prilagoditi za izpolnjevanje posebnih aplikacijskih zahtev.

Oddaljeni nadzor

Pandemija COVID-19 je pospešila trend daljinskega nadzora in nadzora v industrijski avtomatizaciji. Sistemi strojnega vida se uporabljajo za omogočanje daljinskega spremljanja in nadzora industrijskih procesov, kar zmanjšuje potrebo po osebju na kraju samem in izboljšuje učinkovitost delovanja.

Tehnologija strojnega vida hitro napreduje in postaja pomembna v industrijski avtomatizaciji. Vznemirljivi trendi in aplikacije, kot je uporaba tehnologije 5G, hiperspektralno slikanje ter kombinacija umetne inteligence in računalništva v oblaku, spodbujajo razvoj in sprejemanje strojnega vida v industriji. Ker si podjetja prizadevajo povečati učinkovitost, znižati stroške in povečati kakovost izdelkov, bo tehnologija strojnega vida še naprej bistven instrument za doseganje teh ciljev.