SRIP Tovarne Prihodnosti

ESRR Razpis TRL >6

Na spletni strani Evropske komisije je objavljen nov razpis za ureditev položaja SRIP deležnikov v evropskih verigah vrednosti  – TRL > 6

Namen medregionalnega naložbenega instrumenta v inovacije (I3) ESRR je podpreti medregionalne inovacijske projekte v fazah njihove komercializacije in povečanja z zagotavljanjem orodij za premagovanje ovir za naložbe. Na splošno I3 predstavlja priložnost za podporo medregionalnim portfeljem naložb podjetij, ki na trg prinašajo inovacije na stopnjah visoke tehnološke pripravljenosti (TRL 6–9) in preoblikujejo medregionalne vrednostne verige EU.

Zlasti instrument I3 financira medregionalne naložbene projekte v inovacije v okviru skupnih prednostnih nalog pametne specializacije (S3) v naslednjih tematskih prednostnih nalogah: zeleni prehod, digitalni prehod in pametna proizvodnja, ki potekajo v sodelujočih regijah S3. Tako bo instrument I3 pomagal spodbujati okrepljene medregionalne povezave med akterji regionalnega inovacijskega ekosistema, organiziranimi okoli skupnega območja pametne specializacije. Njegov cilj je izkoristiti neizkoriščen potencial naložb v inovacije, kjer lahko sodelujejo javni in zasebni sektor ter raziskave in podjetja iz različnih držav in regij. Da bi pospešil prevzem rezultatov raziskav na trgu in spodbudil inovacije, podpira podjetja pri razširitvi njihovih idej na enotnem trgu EU in obravnavanju širših evropskih političnih prednostnih nalog – zlasti zelenega dogovora in digitalnega prehoda.

Posledično so tematske prednostne naloge za čas trajanja delovnega programa za razpis (1) digitalni prehod, (2) zeleni prehod, vključno s podnebno nevtralnostjo, okoljsko trajnostjo in krožnim gospodarstvom ter (3) pametna proizvodnja. Posebni cilji razpisa so ustvarjanje strukturiranih povezav med deležniki EU quadruple helix, pomoč ekosistemom pri premagovanju tržnih neuspehov, podpora podjetjem pri izgradnji medregionalnih naložb v inovacije, pospeševanje inovacij in povečanje zmogljivosti manj razvitih regij za sodelovanje v vrednostnih verigah EU, ki prispevajo h koheziji politične cilje.

V okviru tega razpisa se bo leta 2023 izvajal naslednji sklop delovnega programa I3:

  • Finančna in svetovalna podpora za naložbe v medregionalne inovacijske projekte (1. sklop)

Razpis je namenjen konzorciju neodvisnih pravnih subjektov, ki zajemajo akterje na strani povpraševanja in ponudbe ekosistema štirih vijačnic, kot so (nepopoln seznam):

  • Javni organi (državni/regionalni/lokalni)
  • Univerze, raziskovalne in tehnološke organizacije, agencije za inovacije
  • Grozdne organizacije, MSP, start-upi,
  • Zveze raziskovalnih podatkov (RDA)
  • Vsak drug subjekt, ki je po naravi podoben zgoraj omenjenim subjektom.

Več na povezavi TUKAJ>>