SRIP Tovarne Prihodnosti

Napoved Horizon Europe razpisov na področju umetne inteligence in kvantnih tehnologij

Evropska komisija je objavila napoved novih razpisov Horizon Europe z znatnim finančnim skladom v višini več kot 112 milijonov evrov. Ti razpisi so namenjeni predvsem R&I projektom na področju umetne inteligence (AI) in kvantnih tehnologij.

To vključuje sredstva v višini 50 milijonov evrov za napredek velikih modelov umetne inteligence z integracijo novih modalitet podatkov in razširitvijo njihovih zmogljivosti. Razpis je namenjen razvoju generativne umetne inteligence, ki je sposobna obdelave in generiranja multimodalnih podatkov, vključno z besedilom, slikami, avdio, video in 3D predstavitvami, ob prilagajanju širokemu naboru nalog in domen. S tem financiranjem želi Evropa prevzeti vodilno vlogo pri ustvarjanju sistemov umetne inteligence, ki niso samo zmogljivi, temveč tudi spoštujejo evropske vrednote in etične smernice, zlasti glede na zakon o umetni inteligenci.

Za obravnavo potrebe po preglednosti in robustnosti umetne inteligence bo vloženih 15 milijonov evrov v projekte, ki bodo povečali razumljivost in zanesljivost sistemov umetne inteligence. EU priznava pomen sistemov umetne inteligence, ki niso le inteligentni, temveč tudi razumljivi in varni za uporabnike, s čimer podpira pristop EU k umetni inteligenci, osredotočeni na človeka.

40 milijonov evrov bo vloženih v spodbujanje raziskav vodilnih kvantnih tehnologij v svetu. 25 milijonov evrov te naložbe bo namenjenih razvoju mreže kvantnih gravimetrov po vsej Evropi. To ne bo povečalo le natančnosti pri opazovanju zemlje in gradbeništvu. Pokazalo bo tudi, kako lahko kvantne tehnologije predstavljajo pomembno izboljšavo trenutnih tehnoloških zmogljivosti. Omrežje bo sestavljeno iz vsaj osmih gravimetrov (gravitacijskih senzorjev), ki dokazujejo, kako lahko kvantna gravimetrija ponudi veliko večjo natančnost kot njen klasični ekvivalent, in služijo kot osnova za prihodnjo vseevropsko infrastrukturo digitalnega kvantnega zaznavanja.

Poleg tega bo 15 milijonov evrov namenjenih naložbam, ki bodo osredotočene na spodbujanje nadnacionalnih raziskav in razvoja kvantnih tehnologij naslednje generacije. Pričakuje se, da bodo ti raziskovalni projekti spodbujali sinergije med evropskimi deležniki, s čimer bodo zagotovili, da bo EU ostala v ospredju svetovne tekme kvantne tehnologije, in utrdili njen položaj središča inovacij in tehnološke samozavisnosti.

Nadaljnjih 6 milijonov evrov naložb je namenjenih krepitvi sodelovanja Evrope pri globalni standardizaciji IKT. S podpiranjem sodelovanja evropskih strokovnjakov v mednarodnih organih za določanje standardov želi EU spodbujati svoje interese in vrednote pri razvoju globalnih tehničnih specifikacij in standardov.

Preostalih 1,5 milijona evrov bo namenjenih naložbam v raziskovanje digitalnega humanizma, projekta, ki ljudi postavlja v središče digitalne preobrazbe. Ta pristop poudarja potrebo po meddisciplinarnem sodelovanju za zagotovitev, da digitalno kraljestvo podpira evropske standarde prava, socialne ekonomije in temeljnih pravic.

Več informacij o področjih dejavnosti za te razpise (HORIZON-CL4-2024-DIGITAL-EMERGING-02 in HORIZON-CL4-2024-HUMAN-03) je na voljo v 2023-2025 Horizon Europe Digital, Industry, and Space programu dela.