SRIP Tovarne Prihodnosti

Inovacijski projekti, usmerjeni v preoblikovanje proizvodnje

Proizvodnja je ključna za blaginjo Evrope, saj predstavlja približno 16 % evropskega BDP in 32 milijonov delovnih mest. EIT Manufacturing že od leta 2020 vodi prizadevanja za spodbujanje proizvodnih inovacij v Evropi s financiranjem več kot 100 inovacijskih projektov z več kot 60 milijoni evrov. Zadnji razpis za zbiranje predlogov inovacij in razpis za krepitev vloge MSP je potekal leta 2023, 21 projektnih dejavnosti pa se je začelo junija 2024.

Izmed 34 prijav je bilo izbranih 11 predlogov iz Razpisa za zbiranje inovacijskih predlogov 2024 s skupno finančno podporo 7,5 milijona evrov. Več konzorcijev, sestavljenih iz podjetij, malih in srednjih podjetij (MSP), startupov, univerz in raziskovalnih centrov, izvaja projekte, namenjene reševanju različnih izzivov, od optimizacije proizvodnih procesov do zmanjševanja napak in izboljšanja učinkovitosti virov.

Dodatni primeri tem, ki jih EIT Manufacturing podpira, vključujejo pomoč operaterjem pri izkoriščanju tehnologije umetne inteligence za zmanjšanje napak in izboljšanje zapletenih operativnih nalog, kot so varjenje, zajemanje emisij CO2, povečanje uporabe recikliranih materialov in izboljšanje upravljanja z rezervnimi deli.

Za več podrobnosti o teh projektih kliknite tukaj.

Izboljšanje tehnoloških rešitev MSP in tržne konkurenčnosti

Poleg tega je EIT Manufacturing objavil razpis za podporo MSP pri izboljšanju njihovih rešitev in konkurenčnosti na trgu. S skoraj 1 milijonom evrov skupnega financiranja je bilo izbranih 10 projektov, ki so že začeli svoje dejavnosti junija 2024. Področja fokusa vključujejo robotsko platformo za kovinarstvo, orodje za zagotavljanje kakovosti pri proizvodnji tuljav, ki temelji na umetni inteligenci, sistem pametnega inventarja, rešitev za testiranje mehanskih delov, digitalni človeški model za ergonomske ocene in nova tehnologija recikliranja plastike.

Skupaj so ti projekti namenjeni povečanju proizvodne učinkovitosti, trajnosti in proizvodnje, osredotočene na človeka, ter spodbujajo prihodnost industrijskih inovacij.

Več o izbranih projektih najdete tukaj.