SRIP Tovarne Prihodnosti

RRI razpisi – Priložnosti za podjetja

V prihodnjih mesecih bo Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (ARIS) objavila več javnih razpisov, katerih namen je podpora raziskovalno-razvojnim in inovacijskim projektom. Razpisi bodo podjetjem omogočili, da ob sofinanciranju uresničijo svoje raziskovalne in razvojne načrte.

  1. RRI program od TRL 3-6
    Osnovni cilj razpisa je spodbuditi raziskovalno-razvojne in inovacijske (RRI) programe, ki povezujejo akademsko sfero z gospodarstvom. Program je osredotočen na razvoj novih produktov, storitev in procesov z uporabo novih tehnologij na prednostnih področjih pametne specializacije (S5). Upravičenci bodo konzorciji, ki jih bodo sestavljale tri raziskovalne organizacije in štiri podjetja, od katerih morata biti vsaj dve MSP. Na voljo bo 58,7 milijona evrov nepovratnih sredstev, sofinanciranje pa bo znašalo med 25 % in 80 %, odvisno od velikosti podjetja. Objavo razpisa pričakujemo v tretjem kvartalu 2024.
  2. Sklad za pravični prehod – RRI in demonstracijsko-pilotni projekti (Zasavje in SAŠA)
    Ta sklad podpira gospodarsko prestrukturiranje premogovnih regij Zasavje in SAŠA. Sofinancirani bodo projekti za razvoj ali testiranje izdelkov, procesov ali storitev z visoko dodano vrednostjo, skladnih s cilji S5 in Območnim načrtom za pravični prehod (ONPP). Za Zasavje je na voljo 4,4 milijona evrov, za SAŠA pa 10 milijonov evrov, s sofinanciranjem do 60 %. Razpis bo objavljen v tretjem kvartalu 2024.
  3. EUROSTARS in EUREKA
    Programi EUROSTARS in EUREKA so namenjeni sofinanciranju mednarodnih raziskovalno-inovacijskih projektov z udeležbo slovenskih partnerjev. Cilj je povečanje konkurenčnosti slovenskih podjetij na globalni ravni. EUROSTARS bo imel proračun 4,5 milijona evrov, EUREKA pa 11,4 milijona evrov, oba razpisa bosta objavljena v tretjem kvartalu 2024.
  4. Javni razpis za spodbujanje raziskovalcev na začetku kariere
    Namen razpisa je povezati raziskovalno okolje in podjetja prek mladih raziskovalcev. Ta povezava bo spodbujala sodelovanje med javnimi raziskovalnimi organizacijami in gospodarstvom ter povečala vlaganja zasebnega sektorja v raziskave in razvoj. Na voljo bo 10 milijonov evrov, objava pa je predvidena v tretjem kvartalu 2024.
  5. Raziskovalci v gospodarstvu
    Ta razpis spodbuja nova delovna mesta za raziskovalce v podjetjih, kar bo okrepilo raziskovalne oddelke v gospodarskih subjektih. Namenjen je raziskovalcem, ki želijo pridobiti izkušnje v gospodarstvu, in podjetjem, ki iščejo usposobljene raziskovalne kadre. Proračun znaša 17,5 milijona evrov, razpis bo objavljen v tretjem ali četrtem kvartalu 2024.
  6. Pospeševalnik
    Pospeševalnik bo namenjen spodbujanju vlaganj v raziskave in inovacije ter vzpostavljanju povezav med podjetji in raziskovalnimi institucijami. Predviden proračun znaša 11,4 milijona evrov, razpis bo objavljen v tretjem kvartalu 2024.
  7. RRI TRL 6-9
    Razpis je namenjen projektom z visoko dodano vrednostjo in tržnim potencialom. Cilj je povečati konkurenčnost sodelujočih podjetij, na voljo pa bo 40 milijonov evrov, od tega 10 milijonov v letu 2024. Razpis bo objavljen v četrtem kvartalu 2024.
  8. Demo piloti
    Cilj razpisa je podpora pilotno-demonstracijskim projektom, ki vključujejo testiranje in razvoj novih tehnologij. Na voljo bo 60 milijonov evrov, od tega 15 milijonov v letu 2024. Razpis bo objavljen v četrtem kvartalu 2024.

Javni razpisi ARIS prinašajo številne priložnosti za podjetja, ki želijo vlagati v raziskave in razvoj. Podjetjem svetujemo, da se pravočasno pripravijo na prijave in tako izkoristijo možnosti za pridobitev finančnih sredstev za svoj razvoj.