SRIP Tovarne Prihodnosti

Največji izzivi avtomatizacije: popolno sodelovanje človeka in robota

Vzpon kolaborativnih robotov (kobotov) je omogočil vsakodnevno sodelovanje med ljudmi in roboti v proizvodnji, skladiščih in logističnih obratih. Sodelovanje lahko poteka v različnih oblikah, od delitve delovnega prostora do sočasnega dela na istem predmetu. Najvišja raven sodelovanja, t. i. 5. stopnja, omogoča, da roboti in ljudje varno sodelujejo pri delu na isti nalogi hkrati, pri čemer robot dinamično reagira na človekove akcije.

Pet stopenj kolaborativnosti med človekom in robotom:

  1. Stopnja 1 – Soobstoj: Robot in človek delata v istem prostoru, vendar brez neposrednega sodelovanja ali interakcije.
  2. Stopnja 2 – Sekvenčna kolaboracija: Robot in človek delata izmenično, pri čemer vsak opravi svoje naloge en za drugim.
  3. Stopnja 3 – Skupni delovni prostor: Robot in človek delata v istem prostoru, a ne hkrati. Delata na različnih nalogah ali fazah.
  4. Stopnja 4 – Reaktivna interakcija: Robot se prilagaja človekovim akcijam, vendar še vedno delata ločeno.
  5. Stopnja 5 – Sočasno sodelovanje: Robot in človek sodelujeta na isti nalogi v istem času, pri čemer robot dinamično reagira na človekovo vedenje.

V praksi večina aplikacij temelji na 3. stopnji sodelovanja, kjer človek izvede določen del naloge, nato pa jo prevzame robot. Kljub temu pa z razvojem umetne inteligence (AI) možnosti za 5. stopnjo sodelovanja postajajo skoraj neomejene.

Varnost ostaja ključnega pomena pri vseh stopnjah sodelovanja, pri čemer je za napredne aplikacije potrebna natančna ocena tveganja. Senzorji in varnostna orodja, kot so svetlobne zavese in LiDAR, igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju varnega delovanja.

Prihodnji razvoj sodelovanja med ljudmi in roboti bo vključeval še večjo kognitivno sodelovanje, kjer roboti ne bodo več zahtevali, da se ljudje prilagajajo njihovemu delovanju. Namesto tega bodo roboti postali bolj intuitivni in sodelovalni. Napredki v AI bodo omogočili hitrejše uvajanje in fleksibilnost robotov, s čimer bodo ti lahko opravljali bolj kompleksne naloge.

Medtem ko povpraševanje po popolni 5. stopnji sodelovanja v industriji še ni veliko, bo ta raven sodelovanja verjetno pomembnejša na področju storitvenih in domačih robotov, kjer bo kognitivno sodelovanje še bolj zahtevano.