SRIP Tovarne Prihodnosti

EuroHPC razpis za vzpostavitev tovarn umetne inteligence

EuroHPC je napovedal razpis za vzpostavitev tovarn umetne inteligence, ki bodo okrepile evropski položaj na področju zaupanja vredne umetne inteligence (AI). Razpis bo odprt do 31. decembra 2025, prvi rok za prijavo je 4. november 2024, kasnejši roki pa bodo sledili vsakih tri mesece, dokler bodo sredstva na voljo. Nove AI tovarne bodo vključene v omrežje evropskih superračunalnikov za visoko zmogljivo računalništvo (HPC) in bodo dostopne uporabnikom v Evropi, kot so startupi, podjetja in raziskovalci.

Poleg tega bodo AI tovarne povezane z nacionalnimi pobudami držav članic na področju umetne inteligence, kot tudi z evropskimi zmogljivostmi za testiranje, eksperimentiranje in digitalnimi inovacijskimi središči. Njihov cilj bo spodbujanje razvoja ter validacija industrijskih in znanstvenih aplikacij umetne inteligence v ključnih sektorjih, kot so zdravstvo, energetika, avtomobilska industrija, promet, obramba, letalstvo, robotika, proizvodnja ter čiste in kmetijske tehnologije.

Evropska komisija prav tako načrtuje ustanovitev Evropskega sveta za raziskave umetne inteligence, ki bo združil sredstva in raziskal, kako lahko Evropa izkoristi potencial podatkov za razvoj umetne inteligence in drugih tehnologij.

Dodatne informacije>>