SRIP Tovarne Prihodnosti

Obeti za digitalizacijo v 2023

Industrija se leta 2023 sooča z letom negotovosti in potenciala, ki ga je mogoče strniti v tri glavne trende: motnje dobavne verige, trajnost in menjavo delovne sile. Vsak od teh izzivov je povezan in vsak ponuja priložnost za inovacije in preobrazbo, zlasti glede na napredek digitalnih tehnologij. Digitalizacija ponuja osnovo za podjetja, da sprejmejo vznemirljive tehnologije: aditivno proizvodnjo, umetno inteligenco in strojno učenje (AI/ML), razširjeno in virtualno resničnost (AR/VR) ter industrijski metaverzum.

Vsaka od teh tehnologij ima prednosti in zmožnosti, ki lahko pomagajo podjetjem pri reševanju izzivov, ki jih leta 2023 prinašajo motnje dobavne verige, trajnost in spreminjanje delovne sile.

1. Motnje povzročajo negotovost v dobavni verigi

Kljub naraščajoči zapletenosti in širini dobavnih verig po vsem svetu se številna podjetja še naprej zanašajo na relativno preprosta sredstva za sledenje in upravljanje svojih procesov dobavne verige. Težave zadnjih let so pokazale omejitve tega pristopa. Namesto tega je Digitalnega dvojčka mogoče uporabiti za modeliranje dobavnih verig in poslovnih procesov, kar podjetjem pomaga bolje razumeti zapletenost njihovih vrednostnih verig, prepoznati težave in predpisati rešitve. Z velikimi količinami podatkov, ki so na voljo v celotni dobavni verigi podjetja, je za pridobitev takšne perspektive potrebna digitalizacija.

Ena od ključnih pomanjkljivosti današnjih najpogostejših rešitev za upravljanje dobavne verige je nezmožnost zagotavljanja konteksta ali zavedanja situacije v celotni dobavni verigi. Celovit digitalni dvojček dobavne verige, ki gostuje v industrijskem metaverzumu, ki izkorišča obstoječe tehnologije, vključno z AR/VR, je mogoče uporabiti za ustvarjanje intuitivnih vizualizacij, ki jih je lažje prebaviti kot številke v tabeli ali točke na grafikonu. Industrijski metaverzum omogoča podjetjem, da izkoristijo moč obsežnega računalništva in poglobljenih vizualizacij za analizo in zasliševanje digitalnega dvojčka, kar zagotavlja višjo raven situacijskega zavedanja v svetovnem merilu – spet odvisno od razpoložljivosti velikih količin podatkov.

Poleg tega lahko integracija AI/ML v industrijsko platformo metaverzum dodatno poveča vrednost, pridobljeno iz digitalnega dvojčka. AI/ML je že odličen pri razvrščanju in klasifikaciji velikih nizov podatkov, da pomaga odkriti najbolj uporabne informacije. Ko se uporablja za upravljanje dobavne verige, lahko ta zmožnost pomaga pri hitrem razvrščanju in organiziranju velikih količin podatkov, ki jih ustvarja sodobna globalna dobavna veriga, kar olajša osredotočanje na najpomembnejše trende in vzorce. Poleg tega bolj kot se uporablja sistem AI/ML, boljši je pri prepoznavanju vzorcev in celo napovedovanju prihodnjih težav z dobavo, preden se pojavijo.

2. Tehnologija omogoča nove trajnostne rešitve

Leto 2023 bo pomembno tudi za prizadevanje za trajnostne panoge, ki bodo posledično pripomogle k večji učinkovitosti in konkurenčnosti podjetij ter k boljši pripravljenosti. Napredne tehnologije digitalizacije lahko olajšajo analizo in karakterizacijo trenutnih praks ter izboljšajo sposobnost podjetja za razvoj trajnostnih rešitev. Izziv, kako postati bolj trajnostno podjetje, je v mnogih pogledih tesno povezan z izgradnjo in upravljanjem globalne dobavne verige. Posledično lahko tudi trajnostni programi močno izkoristijo moč AI in ML. Na primer, AI in ML lahko pomagata avtomatizirati združevanje vseh informacij, ki jih podjetje potrebuje za ustvarjanje kolektivne inteligence, ne da bi zaposlene preobremenili z dolgočasnim iskanjem informacij. Ta kolektivna inteligenca bo nato pomagala podjetju narediti objektivne ocene o njihovi trajnostni uspešnosti in ustvariti rešitve za odpravo pomanjkljivosti.

Aditivna proizvodnja je še eno pomembno orodje pri prizadevanju za trajnost. Ulivanje in strojna obdelava sta običajna postopka, ki povzročata odpadke. Prehod na aditivne postopke lahko močno zmanjša materialne stroške delov z odpravo potrebe po kalupih in odpadnem materialu, ki nastane v postopku subtraktivne obdelave. Aditivina proizvodnja je vznemirljiva tudi zaradi relativnega pomanjkanja oblikovnih omejitev v primerjavi z drugimi proizvodnimi procesi. Kot rezultat lahko oblikovalci ustvarijo komponente, ki so učinkovitejše na več načinov, vključno z uporabo materiala, toplotno zmogljivostjo in razmerjem med trdnostjo in težo, kar podjetjem pomaga zmanjšati porabo energije in porabiti manj virov.

3. Digitalne rešitve pomagajo pri razvoju delovne sile

Nazadnje, mnoga podjetja bodo upravljala prehod v svoji delovni sili, nedavni trendi zaposlovanja pa se bodo nadaljevali v letu 2023. Najbolj izkušeni zaposleni v mnogih podjetjih se upokojijo, s seboj pa bodo odnesli dragoceno znanje in izkušnje, ki bodo izgubljene, če jih ne zajamemo.

Prihaja tudi do premika povpraševanja k zaposlenim z znanjem in spretnostmi na področju napredne programske opreme in elektronike, ki ga poganja spreminjajoča se narava izdelkov. To ustvarja vrzeli v spretnostih in znanjih v številnih panogah.

Tretji pomemben trend delovne sile so spreminjajoča se pričakovanja in potrebe bodočih zaposlenih. Naslednja generacija zaposlenih išče tehnološko napredno delovno mesto, ki se ujema s tehnološkimi izkušnjami v njihovem zasebnem življenju. Poleg tega so najbolj zaželeni delodajalci tisti z dobrimi izkušnjami glede trajnosti in odgovornosti podjetja.

Obravnavanje dinamičnega trga delovne sile bo zahtevalo niansiran pristop. Preprosta naložba v digitalizacijo procesov brez namena ali strategije predstavlja tveganje odhoda zaposlenih. Za podjetja bo pomembno najti ravnovesje med modernizacijo z namenom privabljanja novih kadrov brez odtujevanja sedanjih zaposlenih. Tehnologija, ki je intuitivna in enostavna za učenje, bo tako novim kot sedanjim zaposlenim pomagala, da se hitreje usposobijo.

V drugih vlogah je bolj dragoceno poglobljeno vadbeno okolje. Tehnikom in zaposlenim v proizvodnji lahko koristijo praktična virtualna usposabljanja, ki se izvajajo v metaverzumu in ponujajo učno okolje, kjer so napake veliko cenejše. Industrijski metaverzum bo prav tako spremenil način dela podjetij z ustvarjanjem virtualnega prostora za delo na projektih iz resničnega sveta, ki so bolj kooperativni, interaktivni in poglobljeni.

Nekaj negotovosti iz leta 2022 se bo ohranilo tudi v letu 2023 – motnje v dobavni verigi, nenehna prizadevanja za trajnostne inovacije in spreminjanje delovne sile. Z optimistične strani pa bodo digitalne tehnologije pomagale podjetjem spodbujati sodelovanje, zbirati in izkoriščati podatke ter raziskovati inovativne rešitve, hkrati pa prihraniti čas in denar.