SRIP Tovarne Prihodnosti

EIT Manufacturing razpis za leto 2025: 15 milijonov € za spodbujanje odporne in trajnostne proizvodnje

EIT Manufacturing ob podpori Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT), organa Evropske unije, je 29. aprila objavil svoj razpis za zbiranje projektnih predlogov za leto 2025. Več kot 15 milijonov evrov bo dodeljenih skupnim projektom, ki spodbujajo vzdržljivo in konkurenčno prihodnost bolj zelene industrije v Evropi. Evropska podjetja, MSP, startupi, tehnološki centri in univerze se lahko prijavijo do ponedeljka, 8. julija 2024.

Upravičeni projekti bi se morali osredotočati bodisi na inovacije, tako da na trg ponudijo inovativne rešitve, bodisi na izobraževanje, tako da proizvodni delovni sili zagotovijo spretnosti in kompetence. Tretja kategorija, regionalna inovacijska shema (RIS), zagotavlja poseben proračun za obe vrsti dejavnosti, ki se izvajajo v državah z zmerno ali nastajajočo stopnjo inovativnosti. Razpis za zbiranje predlogov ima evropski obseg in spodbuja sodelovanje z zahtevo, da morajo konzorciji prijaviteljev vključevati najmanj tri pravne osebe iz različnih držav. Odvisno od teme je lahko vsak predlog upravičen do financiranja v razponu od 200.000 € do 1 milijona €.

Od leta 2020 je EIT Manufacturing financiral 105 inovacijskih projektov, ki imajo velik potencial vpliva in dokazano stopnjo tehnološke pripravljenosti (TRL 6). Do danes je bilo na trg predstavljenih 80 inovacij. S skupnim proračunom v višini več kot 15 milijonov € je razpis za zbiranje predlogov ključna pobuda EIT Manufacturing, največje evropske skupnosti za inovacije v proizvodnji. Njegov namen je olajšati prehod na bolj odporno, trajnostno in na človeka osredotočeno proizvodnjo. Osredotoča se na uporabo najsodobnejših tehnologij in metodologij za izboljšanje operativne učinkovitosti, trajnosti in privlačnosti delovnega okolja v proizvodnji.

Končne predloge je treba predložiti do 8. julija, da lahko vstopijo v postopek ocenjevanja, ki se bo zaključil z objavo rezultatov oktobra. Aktivnosti se bodo začele šele januarja 2025 in bodo predvidoma trajale eno leto.

Dodatne informacije>>