SRIP Tovarne Prihodnosti

Prihodnost inovacij: Vloga znanstveno-raziskovalne skupnosti in industrije

Slovenska tiskovna agencija je v okviru projekta STAznanost pripravila okroglo mizo, na kateri so sodelovali državni sekretar dr. Jure Gašparič, direktorica Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost dr. Špela Stres, rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič, direktor Kemijskega inštituta dr. Gregor Anderluh in soustanovitelj podjetja ReCatalyst dr. Matija Gatalo.

Državni sekretar dr. Gašparič je na vprašanje o zagotavljanju visoko usposobljenih kadrov povedal, da s spremembo Zakona o štipendiranju s študijskim letom 2025/2026 štipendije Ad futura za področje visokega šolstva preidejo pod naše ministrstvo. Če zdaj Ad futura namenja le štipendije za odhod Slovenk in Slovencev v tujino, bo po spremembi nudila tudi štipendije mednarodnim študentkam in študentom za prihod na študij v Slovenijo. »Kar nekaj veleposlanikov je že izrazilo interes za štipendiranje njihovih študentk in študentov,« je povedal državni sekretar in dodal: »V Sloveniji imamo kakovostne univerze, ki izobražujejo strokovnjakinje in strokovnjake, in ni dvoma, da bo tako še naprej, vendar vemo, da zaradi demografskih trendov nimamo in ne bomo imeli dovolj slovenskih kadrov.«

Glede sredstev, namenjenih za znanost, raziskave in inovacije, je dr. Gašparič omenil novelo Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki predvideva postopen dvig sredstev na 1,25 odstotka bruto domačega proizvoda, sedanji zakon predvideva en odstotek. »Poleg nepovratnih sredstev pa potrebujemo tudi povratna. Bolj se vzpenjamo na lestvici tehnološke pripravljenost (TRL) bolj so nujna povratna sredstva. Trenutno jih ni veliko na voljo, se pa pogovarjamo s Slovensko izvozno in razvojno banko (SID banka), da bi razvili nove mehanizme povratnih virov, predvsem za globoko-tehnološka podjetja. Pogovarjamo se tudi o vzpostavitvi skladov tveganega kapitala, eden že obstaja, s SID banko se pogovarjamo o vzpostavitvi še enega,« je povedal državni sekretar dr. Gašparič.

Posnetek pogovora si lahko ogledate na spletni strani Slovenske tiskovne agencije (STA).