SRIP Tovarne Prihodnosti

Pobuda za trajnostne proizvode na ravni EU

Cilj pobude za trajnostne izdelke je dramatično razširiti področje uporabe direktive EU o okoljsko primerni zasnovi, ki se je – čeprav se je štela za uspešno – osredotočila predvsem na energetsko učinkovitost številnih naprav. Zdaj želi komisija razširiti direktivo o okoljsko primerni zasnovi na “najširšo možno paleto izdelkov”.

Drugi cilji vključujejo „zmanjšanje celotnega življenjskega cikla in okoljski odtis izdelkov, danih na trg EU, doseganje daljše življenjske dobe izdelkov, na primer z bolj trajnimi in popravljivimi izdelki, povečanje stopnje krožne porabe materiala, zmanjšanje količine odpadkov in doseganje višjih stopenj recikliranja“ .

Za nameček gre za križanje z zakonodajo o kemikalijah: pobuda bo obravnavala tudi prisotnost škodljivih kemikalij v izdelkih, od elektronike, računalnikov in telefonov, tekstila, pohištva, jekla in cementa.

Javna razprava poteka do 3. decembra 2020 preko https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12567-Sustainable-products-initiative

 

Izvirna novica: https://www.gzs.si/skupne_naloge/varstvo_okolja/vsebina/Novice-za-newsletter/ArticleID/76707/pobuda-za-trajnostne-proizvode-na-ravni-eu