SRIP Tovarne Prihodnosti

Poslanci Evropskega parlamenta so sprejeli program za raziskave in inovacije za obdobje 2021-2027 Obzorje Evropa

Poslanci Evropskega parlamenta so sprejeli program za raziskave in inovacije Obzorje Evropa za obdobje 2021–2027. Skupni proračun programa znaša 95,5 milijarde evrov. Sestavljajo ga trije stebri, ki so Odlična znanost, Globalni izzivi in evropska industrijska konkurenčnost ter Inovativna Evropa. Ključne novosti v programu Obzorje Evropa so Evropski svet za inovacije, misije na področju raziskav in inovacij, razširjene možnosti pridružitve, politika odprte znanosti, nov pristop k partnerstvom in razširjanje odličnosti. Člani lahko dobijo več informacij na SBRA.

Steber Odlična znanost bo podpiral pionirske raziskovalne projekte, ki jih bodo s pomočjo Evropskega raziskovalnega sveta razvijali in vodili raziskovalci sami. Namenjen bo financiranju štipendij in izmenjav raziskovalcev v okviru programa Ukrepi Marie Skłodowska-Curie ter naložbam v raziskovalno infrastrukturo.

Steber Globalni izzivi in evropska industrijska konkurenčnost bo neposredno podpiral raziskave na področju družbenih izzivov ter tehnoloških in industrijskih zmogljivosti, določal pa bo tudi cilje na področju raziskav po vsej EU. Vključuje tako javna in javno-zasebna evropska partnerstva kot tudi dejavnosti Skupnega raziskovalnega središča (JRC).

Steber Inovativna Evropa vključuje Evropski svet za inovacije, prek katerega bo EU podpirala napredne in prodorne inovacije s potencialom za širjenje, ki so za zasebne vlagatelje preveč tvegane. Cilj Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT) pa  bo še naprej povezovanje podjetij, raziskovalnega dela, visokega šolstva in podjetništva.

Koristne informacije:

Vir: Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje