SRIP Tovarne Prihodnosti

Kako lahko proizvodna podjetja pospešijo prehod v Industrijo 4.0?

Proizvodna industrija se dobro zaveda prednosti, ki jih lahko ponudijo tehnologije industrije 4.0. Povezljivost, Umetna inteligenca/Strojno učenje, IoT, AR/VR in druge tehnologije so na voljo za zagotavljanje podatkov in poenostavitev procesov ter izboljšanje proizvodnje v različnih segmentih industrije.

Čeprav je ozaveščenost visoka, je implementacija še vedno dokaj nizka. Del izziva je v regionalnih vrzelih v usposobljenosti in številčnosti kadra, pri čemer podjetja zunaj večjih mest ne morejo izkoristiti vseh prednosti tehnologij industrije 4.0. Obstaja veliko tehnologij, ki jih je mogoče vključiti v proizvodne operacije – vendar niso vedno dostopne. Na regionalnem področju mora obstajati enak dostop do tehnologije poleg sposobnosti za dodatno usposabljanje osebja in regionalno izobraževanje kadra.

Kako začeti z Industrijo 4.0?

Čeprav obstaja več tehnoloških možnosti in poti, je kot prvi korak zelo pomembno, da proizvajalci razumejo priložnosti za izboljšave, šibke točke in izzive v svojem delovanju. Ta proces bi moral vključevati pristop, kjer so zbrani vsi zaposleni, torej operaterji, nadzorniki, in vodilni v podjetju.

To zagotavlja osnovo za opredelitev pravih področij za naložbe v industrijo 4.0 tako v kratkoročnih ciljih kot pri dolgoročni strategiji. Vlaganje v ta prizadevanja na začetku je koristno, saj digitalna modernizacija in industrija 4.0 nista primeren pristop za vsa podjetja.

Integracija tehnologij v vsakodnevne operacije

Ker se industrija še naprej digitalizira, se postavlja vprašanje, kako je mogoče tehnologijo vključiti v vsakodnevno poslovanje. Realnost je, da digitalna strategija ne bi smela biti ločena od operativne strategije. Osebju v proizvodnem prostoru je treba predstaviti prednosti digitalnih rešitev in s tem začeti pogovor o uvedbi rešitev, ki jim bodo pomagale pri njihovem vsakodnevnem delu.

Sprejetje industrije 4.0 lahko koristi vsem vidikom delovanja proizvodnega podjetja, ki segajo od inženiringa, proizvodnje, kakovosti, vzdrževanja, varnosti delavcev, trajnosti, skladiščenja, do servisiranja. Navsezadnje lahko tehnologija hitreje pripelje nove izdelke na trg, hkrati pa omogoča varnejše, učinkovitejše in cenejše operacije.

Eno od začetnih področij je omogočitev dostopa do podatkov v proizvodnem procesu. To zagotavlja prepotrebno vidljivost ljudem. V mnogih primerih lahko vpogled in analiza teh podatkov prikaže stanje, morebitna ozka grla in njihove osnovne vzroke za celotno poslovanje v skoraj realnem času. Obstajale bodo različne zahteve in pogledi na analizo podatkov; ključno postane, da so te informacije lahko dostopne zaposlenim. S pogovorom z operaterji in razčlenitvijo, katere podatke ti potrebujejo, lahko organizacija pripravi načrt za uporabniški vmesnik, ki je praktičen za vsakodnevno delo v tovarni.

Z narejenimi začetnimi koraki, lahko proizvodna podjetja na njihovi osnovi zgradijo rešitve, ki izkoriščajo najnovejše tehnologije. Ne glede na to, ali gre za računalništvo v oblaku in analitiko, umetno inteligenco ali strojno učenje, vse več proizvajalcev po vsem svetu integrira rešitve v svoje poslovne procese. T.i. “pametne tovarne” so opremljene z naprednimi senzorji, vgrajeno programsko opremo in robotiko, ki zbirajo in analizirajo podatke, kar omogoča boljše napovedovanje in odločanje.

Digitalni dvojčki so iz tega vidika močno zaznamovali svet proizvodnje. Za industrijske in proizvodne operacije se digitalni dvojčki uporabljajo v simulaciji, scenarijih “kaj če”, načrtovanju in optimizaciji procesov. Digitalni dvojčki se lahko uporabljajo tudi za pomoč pri usposabljanju operaterjev in inženirjev. Ne glede na to, ali je sposoben komunicirati z digitalnimi scenariji in jih testirati ali manipulirati z okolji za merjenje vpliva, se lahko osebje hitro uči in spoprime z dostopnejšo rešitvijo.

Obstajajo različna orodja za oblikovanje proizvodnje v okviru 4. industrijske revolucije. Gre preprosto za to, da prave začnejo uporabljati pravi ljudje. Tehnologije se še naprej razvijajo, ponudniki pa začenjajo ponujati bolj vertikalne rešitve. Čeprav sprejetje še ni široko razširjeno, s partnerstvi in ekosistemi nismo daleč od množičnega implementacije tehnologij Industrije 4.0.