SRIP Tovarne Prihodnosti

Največje ovire pri spremembi proizvodnje v vitko proizvodnjo

Vitka proizvodnja podjetju prinese vrsto prednosti, z učinkovitim zmanjševanjem izgub in zniževanjem stroškov, s polno izkoriščenostjo delovne sile in proizvodnih zmogljivosti ter preprostim prepoznavanjem težav in priložnosti za izboljšave in sistematičnim uvajanjem teh podjetje izboljša svojo dobičkonosnost, poudarja David Celestina, direktor družbe CADCAM Lab.

Med viri oziroma stroški, ki so potrebni za izdelavo izdelka – material, stroji, tehnologija, zaposleni – v očeh kupca štejejo le tisti, ki izdelku prinašajo dodano vrednost, vsi drugi so izguba, ki jo je bodisi treba odstraniti bodisi čim bolj zmanjšati, pojasnjuje sogovornik. Med izgubami so denimo preobsežna proizvodnja, ki presega naročila in ne sledi načelu just in time – ob pravem času – izmet zaradi napak na materialih ali proizvodih, preobsežne zaloge repromateriala, polizdelkov ali končnih izdelkov, vsako nepotrebno premikanje materiala skozi delovni proces in skladiščenje ob delovnih mestih, čakanja v proizvodnji zaradi neusklajenih ciklov ali zastojev opreme, ki zmanjšujejo izkoriščenost zmogljivosti, nepotrebno gibanje delavcev zaradi neurejenosti ali neorganiziranosti delovnih mest, dodatne obdelave izdelkov zaradi slabo načrtovanih procesov ali neznanja.

S celovito analizo pretoka materiala in informacij podjetje v proizvodnem procesu izgube prepozna in jih z uvajanjem vitke proizvodnje postopoma odpravi oziroma zmanjša, poudarja David Celestina.

Celoten članek si preberite na https://tovarna.finance.si/8998732/Najvecje-ovire-pri-spremembi-proizvodnje-v-vitko-proizvodnjo.