SRIP Tovarne Prihodnosti

Kako lahko avtonomna robotika izboljša produktivnost

Ni nič novega, da proizvodna podjetja po vsem svetu čutijo pritisk, da morajo slediti visokim zahtevam trga. Razredčeni trgi dela, spremembe v nabavnih pričakovanjih potrošnikov in motnje v dobavni verigi so izziv za vodilne v proizvodnji, da ohranijo produktivnost dovolj stabilno, da zadosti zahtevam trga, ostanejo konkurenčni in se hitro prilagodijo spreminjajočem okolju.

Da bi se spopadli s temi tržnimi težavami, proizvodna podjetja iščejo tehnološke rešitve, ki bodo podprle njihove zaposlene z odpravo potrebe po človeškem posredovanju pri opravilih brez dodane vrednosti ali ponavljajočih se opravilih za izboljšanje produktivnosti.

Avtonomni mobilni roboti (AMR) pomagajo na poti do večje produktivnosti in igrajo ključno vlogo pri ne le zmanjševanju obremenitve delavcev in sprostitvi njihovega časa za naloge z dodano vrednostjo, temveč tudi pri ustvarjanju varnejšega delovnega okolja.

Pri načrtovanju uvedbe AMR v vašo proizvodnjo je tukaj nekaj ključnih točk, ki vam bodo pomagale zagotoviti, da bo vaš novi AMR primeren za vaše delovno okolje.

Avtonomna navigacija

Za razliko od alternativ, kot so avtomatsko vodena vozila (AGV), ki zahtevajo vnaprejšnjo definicijo poti, oznake ali vodnike in zahtevajo človeško posredovanje za spremembe, lahko avtonomni mobilni robot sam krmari skozi vaše proizvodno okolje. Kako se robot avtonomno giblje naokoli, je nedvomno eden najpomembnejših dejavnikov pri načrtovanju uvedbe AMR. Vendar pa je na AMR na voljo več vrst navigacije, ki jih je treba upoštevati – najpogostejša sta laser in vid, ki sta običajno dopolnjena s QR kodami, reflektorji itd.

Medtem ko imajo vse vrste navigacije svoje prednosti in namensko uporabo, je priporočljivo uporabljati avtonomne mobilne robote, opremljene z lasersko tehnologijo SLAM (Simultaneous Localization and Mapping). Razlog je v tem, da je ta vrsta navigacije bolj prilagodljiva oddrugih, kar robotom omogoča večjo prilagodljivost in visoko dinamiko. V hitro spreminjajočem se okolju, kot je proizvodnja, je ta prilagodljivost ključnega pomena za zagotovitev, da se rešitev lahko prilagaja zahtevam. Toda vsa tehnologija, ki temelji na laserju, ni enaka, zato so podrobnosti ključnega pomena.

Poleg večje prilagodljivosti lahko laserska navigacija pomaga omejiti stroške pri implementaciji in zmanjšati morebitne težave v prihodnje.

Varnostne funkcije

Varnost je ena od glavnih prednosti uvedbe AMR v delovne procese. Alternativne možnosti prevoza, kot so viličarji, imajo visoko stopnjo nesreč in so posledično potencialno nevarni. Statistični podatki kažejo, da 90 % vseh viličarjev med svojim življenjskim ciklom doživi nesrečo in veliko ljudi vsako leto utrpi hude poškodbe zaradi nesreč, povezanih z viličarjem. Poleg tega proizvodna okolja pogosto zahtevajo ponavljajoče se naloge, ki lahko obremenijo telesa zaposlenih in povzročijo dolgoročno škodo. Ne samo, da AMR nadomeščajo stroje, ki so bolj potencialno nevarni, kot npr. viličarji, ampak lahko prevzamejo tudi ponavljajoče se naloge, ki lahko povzročijo poškodbe.

Medtem ko bo uvedba AMR pomagala ustvariti varnejše delovno okolje, je vseeno priporočljivo opraviti temeljito oceno nevarnosti robota, za katerega se zanimate, saj bo sodeloval z  vašimi zaposlenimi.

Priporočena vprašanja, ki si jih morate zastaviti med načrtovanjem, vključujejo:

  • Kako AMR zazna ovire in se jim izogne?
  • Ali je skladen s katerim koli standardom ISO/ANSI?
  • Kako široka je cona zaznavanja ovir?
  • Kako prodajalec/integrator oceni tveganje?
  • Ali je AMR mogoče integrirati v požarni alarmni sistem, tako da se v sili samodejno premakne na varno lokacijo?

Naj bo varnost v ospredju načrtovanja in opravite potrebno, da se prepričate, da poglobljeno razumete, katere funkcije robot omogoča, da zagotovite varno sodelovanje z vašimi zaposlenimi.

Vrsta baterije in življenjska doba

Vzdržljivost baterije je ključnega pomena pri načrtovanju uvedbe avtonomnega robota. Navsezadnje je baterija odraz zanesljivosti AMR. In če je cilj izboljšanje produktivnosti z AMR in robot polovico delovnega dne zaradi dolgih časov polnjenja ali kratke življenjske dobe baterije ne deluje, ali sploh dosega zadane cilje?

Obstaja veliko tehnik za optimizacijo življenjske dobe baterije. Toda začeti z AMR z visokokakovostno, zanesljivo baterijo in parametri polnjenja je najboljši način za povečanje izkoristka in časa delovanja. Če želite zagotoviti zanesljivo življenjsko dobo baterije naprave AMR, morate kot kupec zastaviti vprašanja, kot so:

  • Ali podpira samodejno polnjenje in priložnostno polnjenje?
  • Katere parametre je mogoče prilagoditi za čim večjo razpoložljivost/čas delovanja?
  • Kako hitro se polni?
  • Kakšna napetost je potrebna?

Čeprav se zdi, da je majhen del celotnega AMR-ja, igrajo baterija in njene zmogljivosti veliko vlogo pri uporabniški izkušnji.

Nosilna zmogljivost

Za AMR je na voljo široka paleta nosilnosti – običajno 500 kg in manj ter 1000 kg in več. Vendar, ko načrtujete uvedbo AMR, razmišljajte vnaprej pri ocenjevanju potrebne nosilnosti. Samo zato, ker je trenutno nosilnost 500 kg dovolj, ne pomeni, da ne boste v prihodnosti potrebovali 1000kg nosilnosti. V kolikor se vam v prihodnosti obeta aplikacija z večjimi nosilnimi obremenitvami, želite prilagodljivost AMR-jev, ki se lahko prilagodijo rastočim potrebam vašega podjetja.

Večja kot sta nosilnost in vvelikost AMR, dražja je njihova uvedba. Da bi lažje ugotovili, ali imate na voljo prilagodljivost robota z večjo nosilno zmogljivostjo po ceni in velikosti robota z manjšo nosilno zmogljivostjo, razmislite o primerjavi cene in velikosti AMR s konkurenčnimi izdelki.

Trenutno je na trgu veliko različnih stilov in vrst AMR-jev – viličarji, mobilni transportni trakovi za palete, blago-oseba, oseba-blago, vleka itd. – vsak ima drugačen namen ter prednosti in slabosti. Navsezadnje si je pomembno zapomniti, da je AMR najučinkovitejši, če je vključen v celovit sistem tovarniške avtomatizacije. Ne gre samo za AMR. So le ena komponenta ekosistema avtomatizacije.