SRIP Tovarne Prihodnosti

Cosylab in Institut Jožef Stefan gostila srečanje o sodelovanju na področju eksperimentalne fizike in industrijskih nadzornih sistemov (EPICS) 2022

Cosylab, vodilni ponudnik programskih rešitev za najbolj kompleksne, natančne in napredne sisteme na svetu, in Institut Jožef Stefan (IJS), največji slovenski znanstveno-raziskovalni inštitut, sta od 19. do 23. septembra 2022 v Ljubljani gostila EPICS Collaboration Meeting. Hibridni dogodek, osredotočen na izmenjavo izkušenj, napredkov in novosti na področju sodelovanja EPICS, s spremljajočimi delavnicami, izobraževanji in več kot štiridesetimi strokovnimi tehničnimi prispevki. Ob tej priložnosti je Cosylab izdal dva modula EPICS, razvita s strani njihove ekipe, ki sta zdaj na voljo celotni skupnosti EPICS.

EPICS Collaboration je združenje organizacij z vsega sveta, ki sodelujejo pri načrtovanju, razvoju in uporabi eksperimentalne fizike in industrijskih nadzornih sistemov (EPICS). Slednji je nabor odprtokodnih programskih orodij, knjižnic in aplikacij, razvitih s sodelovanjem in uporabljenih po vsem svetu za ustvarjanje porazdeljenih mehkih nadzornih “real-time” sistemov za znanstvene stroje, kot so pospeševalci delcev, teleskopi, eksperimentalne žarkovne linije, fuzijski poskusi in drugi sofisticirani znanstveni in industrijski sistemi, ki so sestavljeni iz številnih sinhroniziranih podsistemov in naprav.

Srečanja za sodelovanje EPICS nudijo priložnost razvijalcem in menedžerjem iz različnih znanstvenih objektov in podjetij, specializiranih za nadzorne sisteme, da se srečajo, razpravljajo o svojem delu in napredku ter uskladijo načrte za nadaljnji razvoj. Srečanja članom skupnosti EPICS omogočajo, da izvedo, kaj se dela v različnih ekipah in organizacijah, ter pregledajo specifikacije za nova orodja ali njihove izboljšave, da povečajo uporabnost odprtokodnega okvira za štipendijo EPICS kot celoto in se izognejo podvajanju prizadevanj.

Poleg delavnic, ki so ustvarile platformo za predstavitev in razpravo o določenih temah bolj poglobljeno in z manj časovnega pritiska, je Collaboration Meeting 2022 vseboval obsežen znanstveni program s predstavitvami, ki so segale od poročil o statusu projekta in aplikacij EPICS 7 do glavnih novosti in nadzora eksperimentov.

Ob srečanju EPICS Collaboration je Cosylab izdal dva modula EPICS, ki jih je razvila njihova ekipa in sta se izkazala v različnih kompleksnih projektih. Modula sta na voljo celotni skupnosti EPICS na https://epics.cosylab.com.