SRIP Tovarne Prihodnosti

Ugotovitve in priporočila pobude za digitalno transformacijo proizvodnih podjetij I4MS

I4MS je evropska pobuda za podporo digitalni transformaciji proizvodnih MSP in mid-cap podjetij v Evropi. Sodeloval je z Innovation Actions (IA), Digital Innovation Hubs (DIH) in drugimi povezana omrežja in ekosisteme za reševanje izzivov, s katerimi se soočajo dobavitelji tehnologije in javnih organov, ko poskušajo pospešiti prevzem digitalnih tehnologij v proizvodnji MSP in podjetja s srednje veliko kapitalizacijo v Evropi. V ta namen je med letoma 2013 in 2019 pobuda podpira nastavitev (1. faza), razširitev (2. faza) in okrepitev (3. faza) I4MS ekosistem. V trenutni fazi 4 je bil cilj utrditi in pospešiti uvedbo digitalnih tehnologij.

Projekt I4MS si je prizadeval za utrjevanje in pospeševanje uvajanja digitalnih tehnologij z izvajanjem več dejavnosti (npr. zagotavljanje podpore mreži DIH; povezovanje z regionalnimi in nacionalnimi pobudami za podporo proizvodnim MSP s pomočjo kontaktnih točk I4MS; spodbujanje sodelovanja med inovacijskimi akcijami; izmenjava najboljših praks ter spodbujanje interakcij med uporabniki in dobavitelji; spodbujanje naložb in usposabljanja; pridobivanje znanja v sodelovanju s skupnostjo I4MS s pomočjo delovnih skupin).

Pripravili so niz priporočil za izboljšanje podpore, zagotovljene malim in srednjim podjetjem, s čimer se utira pot pospešeni digitalizaciji evropskih proizvodnih malih in srednjih podjetij. Ključna ciljna skupina priporočil so proizvodna podjetja, ki se podajajo na pot digitalizacije, čeprav ciljajo tudi na deležnike in občinstvo na evropski, nacionalni, regionalni in lokalni ravni (npr. oblikovalci politik, agencije za financiranje, posredniki), DIH in EDIH agencije, EU-projekti, ki upravljajo kaskadno financiranje, kompetenčni centri itd.).

Vabimo vas k branju poročila, ki predstavlja splošne ugotovitve in pridobljene izkušnje projekta I4MS ter priporočila, katerih namen je zajeti ključna sporočila in predlagati ukrepe za izboljšanje podpore za MSP ter s tem utreti pot pospešeni digitalizaciji evropskih proizvodnih MSP in mid-cap podjetij.

Poročilo si lahko preberete TUKAJ>>.