SRIP Tovarne Prihodnosti

Digitalizacija je smiselna, ko podpira trajnostne cilje

V Digitalnem inovacijskem stičišču Slovenije so pripravili smernice za uporabo umetne inteligence (UI) v Sloveniji.

Četudi UI v obliki sistemov in storitev uporabljamo skorajda vsakodnevno, še vedno vzbuja občutke nezaupanja. Po naših ugotovitvah podjetja skrbijo predvsem vprašanja človeškega nadzora, etike, zasebnosti, preglednosti in transparentnosti.

Smernice so tako podlaga vsem segmentom uporabnikov UI, da bodo delovali skladno z dogovori in skrbeli, da bo UI v slovenskem okolju uporabljena na dogovorjene načine, s katerimi se strinjajo vsi deležniki. V DIH Slovenije smo zbrali tudi nekaj primerov pozitivne in negativne uporabe sistemov UI, ki jih najdete na naši spletni strani.

V sklopu dogodkov AI Governance, ki jih je DIH Slovenije v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan in Službo Vlade za digitalno preobrazbo organiziral med predsedovanjem Slovenije Svetu EU, so predstavniki fakultet in podjetij analizirali različne vidike uporabe UI: industrije 4.0, medijev, tekstovnih dokumentov, pametnih skupnosti, slike, videa, zvoka ipd. Vključili smo tudi pogled na UI skozi oči mladih. Študenti šestih fakultet – pravne, elektro, računalniške in drugih smeri – so pozornost namenili predvsem regulaciji zbiranja podatkov, njihovi hrambi in nadaljnji uporabi, odgovornosti ustvarjalcev, nediskriminatornosti UI ter vzpostavitvi pravnih okvirov razvoja UI za varno in učinkovito rabo.

Celoten članek je na voljo na povezavi tukaj.