SRIP Tovarne Prihodnosti

Pet napovedi na področju avtomatizacije za leto 2023: Rešitve na ključ so prihodnost

V zadnjih nekaj letih so številne organizacije hitro uvedle tehnološko usmerjene spremembe. Ker družba postaja vse bolj digitalna, sta sprejemanje tehnologije in učinkovito upravljanje novih procesov ključnega pomena za uspeh skoraj vsakega podjetja.

Kaj lahko pričakujemo od leta 2023 s hitro preobrazbo delovnih mest, ki je očitna v panogah, ne glede na to, ali gre za prehod na hibridno delo ali sprejemanje novih tehnologij?

Z rešitvami na ključ bo avtomatizacija bolj dostopna kot kadarkoli prej

V zadnjih letih smo bili priča razvoju številnih različnih vrst sofisticiranih tehnologij. Napredek v robotiki, strojnem učenju in drugih tehnologijah je to spremembo še dodatno pospešila. Čeprav obljubljajo, da bodo spremenila ali revolucionirala poslovni svet, se vsa tehnološka podjetja soočajo z istim problemom – ne morejo biti dobra v vsem.

V svetu robotike ni nič drugače. Ustvarjanje robotskega sistema zahteva razvoj strojne opreme, razvoj programske opreme, razvoj aplikacij, senzorjev in vmesnikov, če naštejemo le nekatere. Zato bo leto 2023 leto rešitev na ključ. Proizvajalci originalne opreme (OEM) – podjetja, ki ustvarjajo nove aplikacije in izdelke na podlagi obstoječih tehnologij – bodo v središču tega. Sposobna so spodbujati inovacije s kombiniranjem tehnologij za zagotavljanje celovitih rešitev za najpogostejše aplikacije, kot sta varjenje in paletiranje. In rezultat? Avtomatizacija bo postala bolj izpopolnjena, a enostavnejša za uporabo kot kdaj koli prej.

Enabled Robotics, OEM s sedežem na Danskem, je odličen primer, kako to deluje. Od leta 2016 si podjetje prizadeva združiti dve vrsti najsodobnejše tehnologije z namestitvijo kolaborativnih robotskih rok (kobotov) na avtonomne mobilne robote (AMR). Ta hibridna tehnologija zdaj deluje v industriji, upravljanju skladišč in proizvodnji ter prinaša robotiko v servisne aplikacije in bolnišnično intralogistiko.

Navsezadnje te že pripravljene rešitve podjetjem olajšajo integracijo ključnih tehnologij in ni omejitev za domiselne načine, kako bodo podjetja integrirala robote v svet dela ljudi.

Proizvodna podjetja se bodo usmerila v modularno proizvodnjo

Tradicionalni industrijski roboti ostajajo pomembni v nekaterih delih proizvodnje, vendar je opazen trend k uvajanju bolj prilagodljivih modelov proizvodnje. To je v veliki meri posledica dejstva, da so tradicionalni industrijski roboti običajno veliki in fiksni ter zahtevajo zapleteno uvajanje.

Nasprotno pa lahko koboti izvajajo podoben obseg dejavnosti kot tradicionalni industrijski roboti, vendar so manjši, lažji in jih je veliko lažje namestiti. Zasnovani so za delo skupaj z ljudmi, zato predstavljajo manjše tveganje za varnost in so bolj primerni za okolja, ki zahtevajo prilagodljivost. Poleg tega so stroškovno najučinkovitejši za podjetja, ki želijo uvesti avtomatizacijo – kar je ključnega pomena, ko gremo v leto 2023.

Predvideva se, da bo industrija kobotov do leta 2026 zrasla na 2 milijarde € (poročilo The Collaborative Robot Market 2022, Interact Analysis). Ker koboti še naprej spreminjajo način dela v aplikacijah, kot so pakiranje, paletiranje, varjenje in sestavljanje, bomo leta 2023 videli še več podjetij, ki se bodo obrnila na lahke kobote, da bi povečala modularnost v svoji proizvodnji. Teža in vsestranskost robota bosta ključni specifikaciji za tiste, ki iščejo nove rešitve za avtomatizacijo, in videli bomo več rekonfigurabilnih robotskih delovnih celic kot kdajkoli prej.

Večja nosilnost in koboti z večjim dosegom bodo omogočili dodatne aplikacije

Ker se vse več podjetij usmerja k avtomatizaciji s pomočjo kobotov, bodo številna še vedno želela obvladovati velike tovore. Dobra novica je, da smo nedavno videli uvedbo več kobotov z večjo nosilnostjo in daljšim dosegom. Leta 2023 bodo ti še naprej preoblikovali dele predelovalne industrije in izboljšali delovno življenje številnih zaposlenih.

Dolgoročno povečanje uporabe industrijskih robotov se bo nadaljevalo kljub negotovostim

Nedavno poročilo o svetovni robotiki IFR je pokazalo, da je uvajanje industrijskih robotov leta 2021 dosegla najvišjo vrednost vseh časov in se povečalo za 31 % v primerjavi s prejšnjim letom. Na splošno so se letne namestitve robotov po vsem svetu med letoma 2015 in 2021 več kot podvojile. Čeprav se zdi, da bo rast leta 2022 v celotnem sektorju počasnejša, je to v veliki meri posledica globalnih negotovosti, ki sta jih sprožila pandemija in pomanjkanje elektronskih komponent.

Pričakuje se, da se bo naraščajoči trend avtomatizacije z uporabo kobotov nadaljeval leta 2023. Zakaj? Ker se podjetja po vsem svetu soočajo s pomanjkanjem delovne sile in znanj, in smo kljub vsakodnevnim izzivom, s katerimi se trenutno sooča industrija, sredi prehoda na industrijo 5.0, kjer bo delo skupaj z roboti ustvarilo bolj človeško osredotočena, trajnostna in odporna podjetja.

Stranke bodo v središču razvoja izdelka

Čeprav veliko govorimo o kolborativnih robotih na delovnem mestu, je človeško sodelovanje tisto, ki spodbuja inovacije.

Stranke razumejo svoje potrebe bolje kot kdorkoli drug in sedaj, ko je trg avtomatizacije dozorel, so v boljšem položaju kot kdaj koli prej, da se vključijo v življenjski cikel produkta. To pomeni, da bodo robotska podjetja veliko bolj vključevala končne stranke v razvoj izdelkov.

Projekti skupnega razvoja, pri katerih robotska podjetja in stranke sodelujejo pri razvoju specifičnih rešitev, se bodo prav tako povečali leta 2023 in pozneje. Navsezadnje ti strankam omogočajo, da neposredno vplivajo na izdelek, ki ga kupujejo, hkrati pa zagotavljajo dragocene povratne informacije za robotska podjetja – kar pomeni, da bodo lahko lansirala izdelek v korist celotnega trga.