SRIP Tovarne Prihodnosti

Uporaba potenciala digitalne tovarne

Obstaja veliko različnih mnenj o tem, kaj pomeni “digitalna tovarna” v povezavi z digitalno preobrazbo v proizvodnji. Metrike lahko pomagajo pri primerjavi, vendar se je treba zavedati, da stopnja digitalne zrelosti podjetja sama po sebi ne prinaša dodane vrednosti. Namesto tega prinaša vrednost analiza trenutnega digitalnega stanja v kombinaciji z ukrepi, napotki in akcijskim načrtom za nadaljnji digitalni razvoj.

Digitalna tovarna je zasnova, pri kateri podjetje v celoti sprejme napredno tehnologijo za optimizacijo in avtomatizacijo vseh vidikov svojega delovanja, proizvodnje in uprave. V digitalni tovarni obstaja brezhibna komunikacija med napravami, stroji in zaposlenimi, glavni cilj pa je racionalizacija proizvodnega procesa ob ohranjanju ali izboljšanju kakovosti izdelkov. To lahko prinese večjo učinkovitost in konkurenčnost podjetja.

Čeprav izraz “digitalna tovarna” morda sam po sebi nima velike vrednosti, lahko doseganje te stopnje in izkoriščanje njenih prednosti proizvodnemu podjetju prinese veliko dodane vrednosti.

Ali je brezpapirna proizvodnja enaka digitalni tovarni

Čeprav je to korak v pravo smer, doseganje brezpapirne proizvodnje še ne pomeni, da je podjetje doseglo digitalno tovarno. V nekaterih primerih je podjetje morda že odstranilo papirnate dokumente, vendar je še vedno veliko ročnega vnosa podatkov in potreba po bolj učinkoviti komunikaciji med napravami, stroji, sistemi in zaposlenimi.

Delovna navodila shranjena v podatkovni zbirki, kjer jih morajo zaposleni poiskati po različnih datotekah. Čeprav se to tehnično lahko šteje za “brezpapirno”, to ni nujno, da je zaradi tega proizvodni proces učinkovitejši ali da je prenos informacij hitrejši. Pomembno je, da se ob digitaliziranju nekega postopka, razbremeni in odstrani aktivnosti, ki ne prinašajo dodane vrednosti.

Prehod iz brezpapirne proizvodnje v digitalno tovarno

Eden od ključnih elementov digitalne tovarne je takojšen prenos podatkov, informacij in dokumentov med različnimi deležniki. Če pogledamo zopet primer delovnih navodil to pomeni, da operater stroja vedno in v vsakem trenutku pridobi ustrezno dokumentacijo, ključne informacije za učinkovito delo, predvsem pa, da ne rabi ročno vnašati podatke o opravljenem delu v nek sistem. Ta avtomatizacija pomaga olajšati delo operatorja in odstrani nepotrebna administrativna opravila. Hkrati lahko vodstvo podjetja enostavno dostopa do potrebnih poročil in podatkov, ne glede na to, ali so bili podatki vneseni ročno ali samodejno zajeti na delovnem mestu.

Seveda je digitalna tovarna veliko več, kot samo zajemanje podatkov v realnem času pa vendar brez tega ni mogoče govoriti o digitalni tovarni. Ne glede na različna poimenovanja in definicije digitalnih zrelosti. Še več, če vam kdo trdi, da je mogoče doseči digitalno tovarno brez, da bi uvedli sistem za avtomatiziran zajem podatkov, kot ga omogoča tehnologija IIoT, je povsem legitimno pa postanete previdni in nekoliko zadržani kar se tiče nakupa takega sistema.

Katere tehnologije so značilne za digitalno tovarno

Za avtomatizacijo in optimizacijo proizvodnje v digitalni tovarni se lahko uporabljajo različne tehnologije, naprave in sistemi. Uporabljene tehnologije so odvisne od vrste proizvodnega procesa in izdelka, ki se proizvaja.

V nadaljevanju je navedenih nekaj primerov tehnologij, ki se običajno uporabljajo v digitalnih tovarnah:

Industrijski WIFI

Za spremljanje premikajočih se predmetov v proizvodni tovarni je potrebna zanesljiva brezžična povezava. V ta namen se običajno uporabljajo tehnologije 4G in 5G.

Napredna senzorika, IIoT in velika količina podatkov (Big data)

Napredni senzorji, ki so del tehnologije IIoT, se uporabljajo za zbiranje podatkov o proizvodnem procesu ter spremljanje delovanja strojev in druge opreme.

– MES/MOM sistemi

Ti sistemi se uporabljajo za zbiranje, shranjevanje in analiziranje podatkov ter za upravljanje in načrtovanje proizvodnega procesa v realnem času.

– “Robno” računalništvo (Edge computing)

Ta tehnologija se uporablja za učinkovito diagnostiko in spremljanje anomalij v delovanju končnih izdelkov, proizvodne opreme in procesov v realnem času. Pomaga lahko tudi zmanjšati količino prenesenih podatkov.

– Digitalni dvojčki

Digitalni dvojčki so lahko v obliki digitalnega podatkovnega dvojčka, virtualnega modela posameznega predmeta in virtualnega modela celotnega proizvodnega obrata s prikazom, vizualizacijo in upravljanjem v realnem času.

– Naprave za učinkovito vizualizacijo ter AR & VR tehnologija

Z digitalnimi dvojčki se lahko uporabljajo učinkovite vizualizacijske naprave, kot so zasloni, tablični računalniki, pametne ure in napredna očala. Obogatena resničnost (AR) in navidezna resničnost (VR) lahko aktivno sodelujeta med fizičnimi in digitalnimi proizvodnimi procesi.