SRIP Tovarne Prihodnosti

ERC nepovratna sredstva za raziskovalne projekte

European Research Council (ERC), ki ga je leta 2007 ustanovila Evropska unija, je glavna evropska organizacija za financiranje odličnih pionirskih raziskav. Financira kreativne raziskovalce vseh narodnosti in starosti za vodenje projektov po vsej Evropi.

ERC ponuja 4 glavne sheme nepovratnih sredstev: začetna nepovratna sredstva, konsolidacijska nepovratna sredstva, napredna nepovratna sredstva in sinergijska nepovratna sredstva.

ERC vodi neodvisen upravni organ, znanstveni svet. Od 1. novembra 2021 je Maria Leptin predsednica ERC .

Skupni proračun ERC od leta 2021 do leta 2027 znaša več kot 16 milijard evrov v okviru programa Horizon Europe, za katerega je odgovorna evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariya Gabriel.

Trenutno odprta razpisa:

  • Call for proposals for ERC Proof of Concept Grant (ERC-2023-POC): Cilj razpisa ERC Proof of Concept je olajšati raziskovanje komercialnega in socialnega inovacijskega potenciala raziskav, ki jih financira ERC, s financiranjem nadaljnjega dela (tj. dejavnosti, ki niso bile predvidene za financiranje s prvotno donacijo ERC za mejne raziskave), da se preveri inovacijski potencial ideje, ki izhajajo iz projektov, ki jih financira ERC. Donacije za dokaz koncepta so torej na voljo samo glavnim raziskovalcem, katerih predlogi v veliki meri temeljijo na njihovih raziskavah, ki jih financira ERC.
    Rok: 20. april 2023 in 21. september 2023
  • Call for Proposals for ERC Advanced Grant (ERC-2023-ADG): ERC Advanced Grantovi so namenjeni podpori odličnih glavnih raziskovalcev na stopnji kariere, na kateri so že uveljavljeni vodje raziskav s priznanimi dosežki raziskovalnih dosežkov. Glavni raziskovalci morajo dokazati prelomno naravo, ambicioznost in izvedljivost svojega znanstvenega predloga.
    Rok: 23. maj 2023