SRIP Tovarne Prihodnosti

5 trendov v robotiki za 2023

1. Energetska učinkovitost

Energetska učinkovitost je ključna za izboljšanje konkurenčnosti podjetij ob naraščajočih stroških energije. Implementacija robotike na več načinov pomaga zmanjšati porabo energije v proizvodnji. V primerjavi s tradicionalnimi asemblažnimi linijami je mogoče z zmanjšanim ogrevanjem doseči znatne prihranke energije. Hkrati roboti delajo z visoko hitrostjo in tako povečajo stopnjo proizvodnje, tako da ta postane bolj časovno in energetsko učinkovita.

Današnji roboti so zasnovani tako, da porabijo manj energije, kar vodi do nižjih obratovalnih stroškov. Za doseganje ciljev trajnosti za svojo proizvodnjo podjetja uporabljajo industrijske robote, opremljene s tehnologijo za varčevanje z energijo: robotski krmilniki lahko na primer pretvorijo kinetično energijo v električno energijo in jo vrnejo nazaj v električno omrežje. Ta tehnologija znatno zmanjša porabo energije, ki je potrebna za delovanje robota. Druga značilnost je pametni način varčevanja z energijo, ki nadzira robotovo oskrbo z energijo na zahtevo ves delovni dan. Ker morajo industrijski objekti že danes spremljati svojo porabo energije, bodo takšni povezani senzorji moči verjetno postali industrijski standard za robotske rešitve.

2. “Reshoring”

Odpornost je postala pomembno gonilo za ponovno opremljanje v različnih panogah: proizvajalci avtomobilov, npr. veliko vlagajo v kratke dobavne linije, da približajo procese svojim strankam. Ti proizvajalci uporabljajo robotsko avtomatizacijo za stroškovno učinkovito proizvodnjo zmogljivih baterij v velikih količinah za podporo svojih projektov električnih vozil. Zaradi teh naložb je pošiljanje težkih baterij odvečno. To je pomembno, saj vse več logističnih podjetij zavrača pošiljanje baterij iz varnostnih razlogov.

Preselitev proizvodnje mikročipov nazaj v ZDA in Evropo je še eden od trendov “reshoring-a”. Ker večina današnjih industrijskih izdelkov za delovanje potrebuje polprevodniški čip, je njihova dobava v bližini kupca ključnega pomena. Roboti igrajo ključno vlogo pri proizvodnji čipov, saj ustrezajo ekstremnim zahtevam natančnosti. Posebej zasnovani roboti avtomatizirajo izdelavo silicijevih rezin, prevzamejo naloge čiščenja in preizkušanja integriranih vezij. Nedavni primeri preusmeritve so nove Intelove tovarne čipov v Ohiu ali nedavno napovedana tovarna čipov v pokrajini Saarland v Nemčiji, ki jo vodita proizvajalec čipov Wolfspeed in dobavitelj avtomobilov ZF.

3. Roboti so lažji za uporabo

Programiranje robotov je postalo enostavnejše in dostopnejše tudi nestrokovnjakom. Ponudniki platform za avtomatizacijo, ki temeljijo na programski opremi, podpirajo podjetja in uporabnikom omogočajo upravljanje industrijskih robotov brez predhodnih programerskih izkušenj. Proizvajalci originalne opreme delajo z roko v roki s tehnološkimi partnerji z nizkonivojsko kodo ali celo brez nje, ki uporabnikom vseh ravni znanja omogočajo programiranje robota.

Programska oprema, ki je enostavna za uporabo, skupaj z intuitivno uporabniško izkušnjo nadomešča obsežno robotsko programiranje in odpira nove možnosti za avtomatizacijo robotike: start-upi programske opreme vstopajo na ta trg s specializiranimi rešitvami za potrebe malih in srednje velikih podjetij. Na primer: tradicionalni težki industrijski robot je lahko opremljen s senzorji in novo programsko opremo, ki omogoča kolaborativno nastavitev. To delavcem olajša prilagajanje težkih strojev različnim nalogam. Podjetja bodo tako dobila najboljše iz obeh svetov: robustno in natančno strojno opremo industrijskih robotov ter najsodobnejšo kolaborativno programsko opremo.

Enostavni programski vmesniki, ki strankam omogočajo, da sami nastavijo robote, prav tako poganjajo nastajajoči nov segment nizkocenovne robotike. Številne nove stranke so se na pandemijo leta 2020 odzvale s preizkušanjem robotskih rešitev. Dobavitelji robotov so priznali to zahtevo: Enostavna nastavitev in namestitev, na primer, z vnaprej konfigurirano programsko opremo za upravljanje prijemal, senzorjev ali krmilnikov podpira uvajanje robotov z nižjimi stroški. Takšni roboti se pogosto prodajajo prek spletnih trgovin, programske rutine za različne aplikacije pa je mogoče prenesti iz trgovine z aplikacijami.

4. Umetna inteligenca in digitalna avtomatizacija

Spodbujeni z napredkom digitalnih tehnologij dobavitelji robotov in sistemski integratorji ponujajo nove aplikacije ter izboljšujejo obstoječe na hitrosti in kakovosti. Povezani roboti spreminjajo proizvodnjo. Roboti bodo vedno bolj delovali kot del povezanega digitalnega ekosistema: računalništvo v oblaku, analitika velikih podatkov ali mobilna omrežja 5G zagotavljajo tehnološko osnovo za optimizirano delovanje. Standard 5G bo omogočil popolnoma digitalizirano proizvodnjo, zaradi česar bodo kabli v delavnicah zastareli.

Umetna inteligenca (UI) ima velik potencial za robotiko, saj omogoča vrsto prednosti v proizvodnji. Glavni cilj uporabe UI v robotiki je boljše upravljanje spremenljivosti in nepredvidljivosti v zunanjem okolju, bodisi v realnem času bodisi brez povezave. Zaradi tega ima umetna inteligenca, ki podpira strojno učenje, vedno večjo vlogo pri ponudbi programske opreme, kjer imajo delujoči sistemi koristi, na primer z optimiziranimi procesi, predvidenim vzdrževanjem ali prijemom na podlagi vizije.

Ta tehnologija pomaga proizvajalcem, ponudnikom logistike in trgovcem na drobno, ki se ukvarjajo s pogosto spreminjajočimi se izdelki, naročili in zalogami. Večja ko je spremenljivost in nepredvidljivost okolja, večja je verjetnost, da bodo algoritmi AI zagotovili stroškovno učinkovito in hitro rešitev – na primer za proizvajalce ali veletrgovce, ki se ukvarjajo z milijoni različnih izdelkov, ki se redno spreminjajo. Umetna inteligenca je uporabna tudi v okoljih, v katerih morajo mobilni roboti razlikovati med predmeti ali ljudmi, s katerimi se srečujejo, in se odzvati drugače.

5. Drugo življenje industrijskih robotov

Ker ima industrijski robot življenjsko dobo do trideset let, je nova tehnološka oprema odlična priložnost, da starim robotom damo »drugo življenje«. Proizvajalci industrijskih robotov, kot so ABB, Fanuc, KUKA, Stäubli ali Yaskawa, vodijo specializirane centre za popravila blizu svojih strank za obnovo ali nadgradnjo rabljenih enot na način, ki je učinkovit z viri. Ta strategija priprave na popravilo za proizvajalce robotov in njihove stranke prav tako prihrani stroške in sredstva. Ponudba dolgoročnega popravila strankam je pomemben prispevek h krožnemu gospodarstvu.